ΕΚ: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η έκθεση για την προστασία των δικαιωμάτων των αναπήρων μέσω των αναφορών

Με συντριπτική πλειοψηφία έγινε σήμερα αποδεκτή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την αποτελεσματική προστασία των αναπήρων μέσω των αναφορών, έπειτα από εισήγηση έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Η έκθεση εγκρίθηκε με 579 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 92 αποχές.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε και πέτυχε την έγκριση σειράς τροπολογιών του που αφορούν την αύξηση της συμμετοχής των αναπήρων στην εργασία αλλά και της διασύνδεσής τους με την «ανοιχτή» αγορά εργασίας, την κοινή ερμηνεία σ’ όλα τα κράτη μέλη όρων όπως η απο-ιδρυματοποίηση και την ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τον ορισμό σχετικών χρονοδιαγραμμάτων για την επίτευξη της, καθώς και την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Νέο όραμα

Η έκθεση καλύπτει επιπλέον ένα ευρύ φάσμα πολιτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της εργασίας, καλώντας τα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση των αναπήρων παιδιών αλλά και να πάρουν στα σοβαρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των αναπήρων ατόμων.

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασής των αναπήρων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τον πολιτισμό, και τον αθλητισμό, καθώς και την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας σ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ γίνεται κι ειδική μνεία στις επιπτώσεις της πανδημίας για τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους αλλά και τις οικογένειές τους.

Στην σχετική παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε την ικανοποίησή του γιατί η Έκθεση αυτή «αποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφουγκράζεται τους προβληματισμούς των πολιτών». Συμπλήρωσε δε, ότι «μόνο μέσω μιας αποτελεσματικής υλοποίησης της ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αναπηρία αλλά και μια πραγματική κουλτούρα συμπερίληψης, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές, συμπεριληπτικές κοινωνίες, όπου οι ανάπηροι θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

 Σημαντικές συστάσεις για τα ΑμεΑ

Οι υπόλοιπες συστάσεις που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές αφορούν την παροχή ευέλικτης υποστήριξης κατά τη διάρκεια ταξιδιών με τρένο αλλά και την ευρύτερη άρση πρακτικών και διοικητικών εμποδίων, την δημιουργία συστημάτων παιδείας που μπορούν να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών και την παροχή μη διαχωρισμένης στέγασης σε πολίτες με αναπηρία, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητά τους.

Παράλληλα ζητείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως η διασφάλιση ότι οι δημόσιοι φορείς θα παρέχουν χρήσιμες για το κοινό πληροφορίες στη νοηματική γλώσσα, στη γραφή Braille και σε ευανάγνωστες μορφές. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα θα πρέπει να καθιερωθεί και για εκδηλώσεις που βασίζονται σε ομιλίες (όπως οι σύνοδοι της ολομέλειας του Κοινοβουλίου), ενώ και τα κυβερνητικά κτίρια θα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος