ΕΚ: Κραυγή αγωνίας της Επιτρόπου Ιλβα Γιοχανσον για την προστασία των παιδιών που ξεφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κραυγή αγωνίας για τουλάχιστον 1 εκ. παιδιά που πέρασαν στο έδαφος της ΕΕ προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν, εξέφρασε μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιοχανσον τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τα παιδιά αυτά που φεύγουν από τον πόλεμο, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να τους παρέχουμε υποστήριξη, να τύχουν φροντίδας και να πάνε στο σχολείο με ασφάλεια».

Σημείωσε παράλληλα υπάρχουν παιδιά που περνούν τα σύνορα χωρίς τους γονείς τους, ασυνόδευτοι ανήλικοι που γίνονται τα κατεξοχήν θύματα εγκληματιών και θα πρέπει να προστατευτούν. Άλλωστε οι εγκληματικές ομάδες θέλουν να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς καθώς η εμπορία ανθρώπων είναι το πιο επικερδές έγκλημα, η εμπορία όπλων σημαίνει ότι κάνεις πουλάει το εμπόρευμα μία φορά, τα παιδιά όμως μπορεί κανείς να πουλήσει ξανά και ξανά»

Σύμφωνα με την κ. Γιόχανσον, «η ΕΕ δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα παιδιά έχουν καταφτάσει στην ευρωπαϊκή ένωση αλλά αυτά που είδε η ίδια με τα μάτια της όταν επισκέφτηκε τα σύνορα το ήμισυ των 2 εκατομμυρίων των προσφύγων είναι κατά πάσα πιθανότητα παιδιά». «Τα παιδιά αυτά» υπογράμμισε «θα πρέπει να πάνε στο σχολείο, αυτά τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μια κάποια κανονική ζωή και το χρειάζονται αυτό κατεπείγοντος, θα πρέπει να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά που φεύγουν από τον πόλεμο και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη στους πιο ευάλωτους και τα παιδιά».

ΕΚ: Κραυγή αγωνίας της Επιτρόπου Ιλβα Γιοχανσον για την προστασία των παιδιών που ξεφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία
European Parliament

Ιστορική η ενεργοποίηση της οδηγίας για προσωρινή προστασία

Η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία όσων φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και οι οποίοι έχουν δικαίωμα να μείνουν στην ΕΕ, μια οδηγία, η οποία υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μετά από ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή καθώς η ΕΕ έχει αναλογιστεί πόσο σοβαρές είναι οι στιγμές που ζούμε και πόσο μεγάλη πρόκληση αντιμετωπίζουμε και να κάνουμε αυτό που χρειάζεται αυτό που είναι σωστό και ορθό να παρέχουμε προστασία γρήγορα

Στάθηκε επίσης στις συνομιλίες που είχε στα σύνορα με εθελοντές που της υπογράμμισαν ότι βρίσκονται εκεί «επειδή είμαστε όλοι άνθρωποι και οι τοπικές κοινότητες και κοινωνίες ανοίγουν την καρδιά τους και τα σπίτια τους δείχνουν τα λόγια τους στην πράξη με ανθρωπιά και αλληλεγγύη στοιχεία που αποτελούν πεμπτουσία των ευρωπαϊκών αξιών».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της πρόκλησης και να αποφασίσουμε σαν να είμαστε ένας για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται» ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και υπογράμμισε πως «μην πιστεύετε τα ψέματα του Πούτιν» σημείωσε και προσέθεσε ότι «εάν φεύγετε από τον πόλεμο του Πούτιν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ (στην ΕΕ)».

Η σημερινή κατάσταση στα σύνορα

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι μέσα σε 12 ημέρες η ΕΕ δέχτηκε ίσο αριθμό προσφύγων με εκείνον που είχαν φτάσει στην ΕΕ το 2015- 2016 μαζί σε 12 ημέρες. Έτσι περίπου, ένα εκατομμύριο πέρασαν στην Πολωνία, μισό εκατομμύριο ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Ρουμανία, δεκάδες χιλιάδες στην Ουγγαρία, 130.000 στην Σλοβακία με τα κράτη-μέλη να κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά και συνεχίζουν να κάνουν εξαιρετική δουλειά στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης όπου οι τοπικές αρχές εξασφαλίζουν μία σωστή υποδοχή και περίθαλψη σε συνεργασία με εθελοντές και ΜΚΟ.

Ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex και της Europol

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex με επιπλέον προσωπικό, η Europol θα εξακολουθεί να παρακολουθεί την κατάσταση και θα δοθεί βοήθεια και στην Μολδαβία. Επιπλέον ζητήθηκε εκ νέου σήμερα το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποτελεσματική

Από την πλευρά της η Γαλλίδα εκπρόσωπους της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε οτι η απόφαση που αφορά την ενεργοποίηση της οδηγίας για προσωρινή προστασία αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή ένωση, είναι ισχυρό μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης προς εκείνους που πλήττονται από την φρίκη της επίθεσης της Ρωσίας κατά τις Ουκρανίας. «Δείξαμε», είπε «ότι είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και είμαστε ικανοί να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα να εργαστούμε αποτελεσματικά ούτως ώστε να τους υποστηρίξουμε και να δώσουμε προστασία εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος