ΕΚ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλά με μια φωνή για την εξωτερική πολιτική

Αποτελεσματικότερη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ καθώς και ισχυρότερη αμυντική ικανότητα, ζητά σε δύο εκθέσεις που ενέκρινε, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως τονίζεται, με την παγκόσμια αύξηση της αστάθειας, του αυταρχισμού και της παραπληροφόρησης, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση των πολυμερών εταιρικών σχέσεων και στην προστασία και προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετικά με την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Επισημαίνει ότι, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις, η ΕΕ πρέπει να μιλά με μία, ενιαία φωνή, οι αποφάσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνονται με ομοφωνία, δεδομένου ότι αυτό παρέχει σε ένα κράτος μέλος το δικαίωμα αρνησικυρίας, αλλά με ειδική πλειοψηφία.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσει τη στρατηγική κυριαρχία της και να είναι λιγότερο εξαρτημένη σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς, υποδομές ζωτικής σημασίας και αλυσίδες εφοδιασμού.

Έκκληση για αυξημένη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Και οι δύο εκθέσεις καταδικάζουν απερίφραστα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Το κείμενο σχετικά με την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, ζητά αυξημένη και αξιόπιστη βοήθεια προς την Ουκρανία στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας, μεταξύ άλλων με την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, ενώ ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη διμερή βοήθεια προς την Ουκρανία στους τομείς αυτούς.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Το ΕΚ εκφράζει παράλληλα τη λύπη του για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες δραστηριότητες και απειλές στρατιωτικής δράσης κατά Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις νέες εξαγγελθείσες παράνομες δραστηριότητές της εντός των θαλάσσιων ζωνών τους. Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την ολοένα και πιο δυναμική εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία συχνά έρχεται σε αντίθεση με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Υπενθυμίζει την επι μακρόν επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και σημειώνει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ θα υπόκειται σε προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών.

Ζητά επιπλέον την επανέναρξη του διαλόγου για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αποτελεί χώρα με βασικό στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ και ότι η συνεργασία πρέπει να εντατικοποιηθεί στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Καταλήγει τέλος στο συμπέρασμα ότι, επί του παρόντος, η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μη ρεαλιστική και τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την συνολική επανεξέταση, με ρεαλισμό, της καταλληλότητας του υφιστάμενου πλαισίου.

Προς μια πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης μια ισχυρή αμυντική πολιτική και μια πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορεί να αντιμετωπίζει απειλές όπως η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η εκμετάλλευση της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς και οι ξένες παρεμβάσεις. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρά σθεναρά, μαζί με τους εταίρους της, αλλά και αυτόνομα, όπου απαιτείται.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών για την «στρατηγική πυξίδα» της ΕΕ ως έναν άνευ προηγουμένου στρατηγικό προβληματισμό,  το ΕΚ υπογραμμίζει ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς μια πραγματική Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση. Υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία «δύναμης ταχείας παρέμβασης» με αεροπορικές, θαλάσσιες και ειδικές δυνάμεις, που θα μπορούν να κινητοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ασφάλειας.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος