ΕΚ για την Ιθαγένεια στην ΕΕ: ​​Απαιτείται δράση για τα δικαιώματα ψήφου, τα άτομα με αναπηρία και η ελεύθερη κυκλοφορία

Η ιθαγένεια της ΕΕ θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα ευρωπαϊκού σχεδίου και πρέπει να ενισχυθούν οι δράσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών, τα δικαιώματα ψήφου για μη πολίτες της ΕΕ και τα δικαιώματα των απάτριδων, τόνισαν οι ευρωβουλευτές της επιτροπής αναφορών σε σχετική έκθεση που εγκρίθηκε με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία,  σε συνέχεια ανάλογης έκθεσης της Επιτροπής για την ιθαγένεια της ΕΕ για το 2020 όπου σκιαγραφούνται τρέχοντα ζητήματα με τα δικαιώματα ιθαγένειας της ΕΕ

Ζητήματα που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία

Όπως τονίζουν η ελευθερία μετακίνησης έχει πληγεί πρόσφατα, καθώς τα κράτη έχουν επανεισαγάγει περιορισμούς στον απόηχο της πανδημίας. Ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να καταργήσουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα μόλις δεν είναι πλέον απαραίτητα, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν εμπόδια όταν μετακινούνται εντός της Ευρώπης ακόμη και σε κανονικούς καιρούς. «Μπορεί να υπάρχουν περιττά διοικητικά εμπόδια για την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές και ασφάλιση υγείας, για παράδειγμα απαιτήσεις εγγράφων που μόνο οι πολίτες μπορούν να εκπληρώσουν» τονίζουν σχετικά καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει αυτές τις διακρίσεις, διευκρινίζοντας έννοιες όπως «ολοκληρωτική ασφάλιση ασθενείας» και «επαρκείς πόροι» στην οδηγία για τα δικαιώματα των πολιτών .

Για τις οικογένειες του ουράνιου τόξου, όπου ορισμένα από τα μέλη της οικογένειας είναι άτομα ΛΟΑΤΚΙ, εξακολουθούν να υπάρχουν πρόσθετα εμπόδια για την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελεύθερη κυκλοφορία. Για να διορθωθεί η κατάσταση, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση C-673/16 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα δικαιώματα μετανάστευσης των συζύγων του ιδίου φύλου. Επίσης, πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της διαφορετικής νομοθεσίας σχετικά με το χωρισμό, το διαζύγιο και την επιμέλεια στην ΕΕ, γεγονός που οδηγεί σε διασυνοριακές διαφορές.

Η πρόσβαση στην ψηφοφορία εξακολουθεί να είναι άνιση

Όσον αφορά τα εκλογικά δικαιώματα, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια όταν ψηφίζουν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Ορισμένα κράτη ανακαλούν το δικαίωμα ψήφου των πολιτών στις εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές όταν μετακομίζουν σε άλλη πολιτεία και άλλα εμποδίζουν τους κατοίκους μακράς διαρκείας να ψηφίσουν στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές ή να ενταχθούν σε πολιτικά κόμματα. Η πρόταση της Επιτροπής για μεταρρύθμιση της οδηγίας σχετικά με τα δικαιώματα ψήφου των πολιτών της ΕΕ σε κινητές συσκευές είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές. Υπογραμμίζουν επίσης την έλλειψη δικαιωμάτων ψήφου των πολιτών με αναπηρία, ειδικά όταν βρίσκονται υπό κηδεμονία.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ανιθαγενείς στην Ευρώπη, οι οποίοι ενδέχεται να μην απολαμβάνουν βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία. Για να διορθωθεί η κατάσταση, οι ευρωβουλευτές θα ήθελαν να δουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα και σε άτομα που δεν είναι πολίτες και να επεκτείνουν το δικαίωμα στην προξενική προστασία της ΕΕ σε αυτά.

Συνολικά, οι πολίτες χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές. Σε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με την Έκθεση για την Ιθαγένεια του 2020, το 60 % των ερωτηθέντων είπε ότι οι προσπάθειες επικοινωνίας για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ ήταν ανεπαρκείς. Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο ιστοσελίδων σε επίπεδο χώρας που εξηγούν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ και τρόπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Τελικά, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες κάθε πολίτη θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα καταστατικό της ιθαγένειας της ΕΕ, προτείνουν.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος