ΕΚ: Εβδομάδα αξιολόγησης των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία για την ασφάλεια της Ευρώπης και ενέργειες για το προσφυγικό

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο επιτροπών και επισκέψεων αντιπροσωπειών στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα, η θωράκιση της ευρωπαϊκής άμυνας με την Στρατηγική Πυξίδα, το προσφυγικό από την Ουκρανία και η παραπληροφόρηση για την πολεμική σύρραξη.

Συγκεκριμένα όσον αφορά την ρωσική επιθετικότητα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζοζεπ Μπορέλ θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τις υποεπιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ασφάλειας και Άμυνας σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2022, ενώ αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής σχετικά με την αντίδραση και συνδρομή της ΕΕ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και για τις συνέπειες του πολέμου που αφορούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

Την ίδια μέρα η Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας θα συζητήσει την κατάσταση σχετικά με τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Σαρλ Φρις.

Για το προσφυγικό

Θα ακολουθήσει την Τρίτη συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων ΙΛβα Γιοχανσον σχετικά με την κατάσταση των γυναικών προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία και την υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ για την προστασία των προσφύγων από τον κίνδυνο βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης λόγω φύλου.

Στο πλαίσιο αυτό και για να αξιολογηθεί η γενικότερη κατάσταση ασφάλειας που επικρατεί στην Μολδαβία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και την Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας θα μεταβεί την Πέμπτη στη Μολδαβία Οι ευρωβουλευτές θα έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με εθνικές αρχές και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και στο θέμα της παραπληροφόρησης, το ΕΚ διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για τα μέσα ενημέρωσης με θέμα «Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραπληροφόρηση εναντίον πραγματικότητας», με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και εμπειρογνωμόνων.

Οι Ευρωεκλογές να γίνουν πιο….ευρωπαικές 

Στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του Κοινοβουλίου βρίσκεται η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων η οποία θα εγκρίνει προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των εκλογών της ΕΕ. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια, μια ευρωπαϊκή εκλογική αρχή, την ισορροπία των φύλων στους εκλογικούς καταλόγους, τη διασφάλιση της πρόσβασης στα εκλογικά κέντρα για άτομα με αναπηρία και μια καθορισμένη ημέρα για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Παράλληλα οι ευρωβουλευτές και οι ομόλογοί τους από χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού θα συγκεντρωθούν για την 41η σύνοδο της κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης όπου θα εξεταστούν η κατάσταση στη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οικονομική ανάκαμψη και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Προετοιμασία Ολομέλειας

Επιπλέον όσον αφορά τις προετοιμασίες της Ολομέλειας οι πολιτικές ομάδες θα προετοιμαστούν για τη σύνοδο ολομέλειας στις 4-7 Απριλίου, όπου μεταξύ  των σημαντικότερων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης βρίσκονται η απάντηση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα αξιολογηθεί επίσης το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας έως το 2030, τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας. Η Ολομέλεια θα ασχοληθεί επίσης με τους ενημερωμένους κανόνες για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων, για τις συνεχείς ακροάσεις για την παραβίαση των αξιών της ΕΕ από την Πολωνία και την Ουγγαρία, για το «δικαίωμα στην επισκευή» και για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος