ΕΚ: Εγκρίθηκε οικονομική στήριξη σε 300 απολυμένους εργαζόμενους της Airbus λόγω της Covid 19

Περίπου 300 εργαζόμενοι της Airbus στη Γαλλία που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας του COVID-19 θα λάβουν βοήθεια ύψους 3,7 εκ. ευρώ από την ΕΕ, ύστερα από σχετική εισήγηση στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ενέκρινε το αίτημα της Γαλλίας για υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους Εκτοπισμένους Εργαζομένους.

Επλήγη ο τομέας της αεροναυπηγικής

Οι απολυμένοι υπάλληλοι προέρχονται από τις γαλλικές περιοχές Pays de la Loire και Occitanie, που κυρίως προέρχονται από τον τομέα της αεροδιαστημικής και αεροναυπηγικής. Η βοήθεια που εγκρίθηκε θα στηρίξει τους εργαζόμενους  στους τομείς επανακατάρτισης για τη δημιουργία επιχειρήσεων αλλά και επιχορηγήσεις εκκίνησης

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν κατά την διάρκεια της συζήτησης ότι «στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, οι γενικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν σε γενική κατάρρευση της εμπορικής αεροπορίας, ιδίως στον τομέα των επιβατικών πτήσεων, και σύμφωνα με την Airbus η πλήρης ανάκαμψη του τομέα δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2025».

Η συνολική στήριξη

Σημείωσαν επίσης ότι η αίτηση αφορά συνολικά 508 απολυμένους εργαζομένους των οποίων η δραστηριότητα έχει παύσει, και ότι η Γαλλία αναμένει ότι 297 από τους συνολικά επιλέξιμους δικαιούχους θα κάνουν χρήση των μέτρων. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των μέτρων στήριξης είναι 4,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής θα καλύψει το 85% τους κόστους με 3,7 εκατ. Ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Airbus θα ανέλθει σε 0,7 εκατ. ευρώ.

Η σχετική εισηγητική έκθεση που εγκρίθηκε με 40 ψήφους υπερ, 1 κατά και καμία αποχή αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση της κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του ΕΚ μεταξύ 14-17 Φεβρουαρίου.

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός της ΕΤΠ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής 2021-2027, το Ταμείο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, των οποίων η δραστηριότητα έχει σταματήσει. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την παροχή υποστήριξης σε περισσότερα άτομα που επηρεάζονται από την αναδιάρθρωση της εργασίας ή του κλάδου τους. Επιλέξιμα για στήριξη είναι όλα τα είδη απροσδόκητων μεγάλων γεγονότων αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης COVID-19, καθώς και μεγαλύτερες οικονομικές τάσεις όπως απανθρακοποίησης και αυτοματισμού. Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ όταν τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι χάσουν τη δουλειά τους εντός μιας συγκεκριμένης περιόδου αναφοράς.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος