ΕΚ: Εγκρίθηκε η έκθεση για την στρατηγική μείωσης των εκπομπών μεθανίου

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Την έκθεση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άμεσα νέο νόμο με δεσμευτικά μέτρα και στόχους για τη μείωση του μεθανίου, ο οποίος θα καλύπτει όλους τους τομείς της μείωσης των εκπομπών στην ΕΕ έως το 2030,  στην βάση της συμφωνίας του Παρισιού, ενώ ζητούμενο αποτελεί και μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το μεθάνιο κατά τη σύνοδο της COP26 στη Γλασκόβη.

Υπογραμμίζεται παραλληλα ότι η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου αποτελεί μία από τις πλέον αποδοτικές από πλευράς κόστους στρατηγικές για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και προστασία της υγείας των πολιτών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεθάνιο συμβάλλει επίσης στον σχηματισμό όζοντος, το οποίο είναι ένας ισχυρός ατμοσφαιρικός ρύπος που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι ευρωβουλευτές της αρμόδιας επιτροπής ζητούν επίσης υποχρεωτική παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση για όλους τους τομείς εκπομπών μεθανίου, καθώς και υποχρεωτικά προγράμματα εντοπισμού και επισκευής διαρροών τα οποία θα καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού στους τομείς της ενέργειας και των πετροχημικών.

Μαρία Σπυράκη: Η Ευρώπη να δείξει το παράδειγμα

Η εισηγήτρια της έκθεσης, ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, τόνισε σε δηλώσεις της, ότι «με τον καθορισμό δεσμευτικών στόχων για τη μείωση του μεθανίου, η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προσπάθεια του υπόλοιπου κόσμου να πράξει το ίδιο» και συμπλήρωσε πως με τις καταστροφικές συνέπειες των πρωτοφανών πλημμυρών του φετινού καλοκαιριού και των δασικών πυρκαγιών που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. «Χρειαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά «μια νίκη, και μάλιστα γρήγορα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να δράσουμε αμέσως και με απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη σήμερα και στο μέλλον».

Γεωργία

Παρά τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 22% μεταξύ 1990 και 2018 στην ΕΕ των 28, η γεωργία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο ανθρωπογενών πηγών εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο δυναμικό μείωσης των εκπομπών μεθανίου σε οποιονδήποτε τομέα, με τις εκπομπές να οφείλονται κυρίως στον αριθμό των ζώων, ιδίως των μηρυκαστικών.

Διαχείριση αποβλήτων

Θα πρέπει παράλληλα να τεθούν δεσμευτικοί ενωσιακοί στόχοι των εκπομπών μεθανίου για τα εμπορικά και βιομηχανικά απόβλητα και να προταθούν οι στόχοι για τον περιορισμό της παραγωγής υπολειμματικών αποβλήτων στην αναθεώρηση της οδηγίας για τα απόβλητα και της οδηγίας για την υγειονομική ταφή.

Οι χώροι υγειονομικής ταφής είναι ο πλέον ρυπογόνος τρόπος για τη διαχείριση των αποβλήτων όσον αφορά τόσο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο και άλλους ρύπους στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα ύδατα. Υπο αυτήν την έννοια θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί η ισχύουσα οδηγία για την υγειονομική ταφή με τους γενικούς στόχους της ΕΕ για το κλίμα δεδομένου ότι, το 2017, 15 κράτη μέλη δεν τήρησαν πλήρως την υποχρέωση που προβλέπεται στην οδηγία για την επεξεργασία των αποβλήτων πριν από την υγειονομική ταφή.

Ενέργεια

Παράλληλα αποτελεί ζητούμενο η σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 το αργότερο. Δεδομένου ότι πάνω από το 80% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνονται στην ΕΕ προέρχεται από εισαγωγές, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει ως προϋπόθεση για όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων τη συμμόρφωσή τους με τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ που αφορούν με τις εκπομπές μεθανίου. Οι προσπάθειες εντοπισμού διαρροών θα πρέπει να ενισχυθούν με αυστηρή τήρηση αρχείων και απαίτηση για την επισκευή πιθανών διαρροών εντός σαφώς καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Η έκθεση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 18-21 Οκτωβρίου 2021 στο Στρασβούργο.

Το μεθάνιο δεύτερος παράγοντας της κλιματικής αλλαγής

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στις 14 Οκτωβρίου 2020. Το μεθάνιο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αντιπροσωπεύοντας στην Ευρώπη το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι τομείς της γεωργίας, των αποβλήτων και της ενέργειας ευθύνονται για το 53%, το 26% και το 19% αντίστοιχα των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος