ΕΚ: Εγκρίθηκαν οι συστάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τις τελικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 102 αποχές, αναφέρει ότι η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να επικεντρωθεί στις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας να συμπληρώσει την ανθρώπινη εργασία.

Σημειώνει ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για μία ηγετική θέση στον τομέα της τεχνολογίας και προσθέτει ότι υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν τα τεχνολογικά πρότυπα αλλού, συχνά από μη δημοκρατικούς δρώντες. Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνουν ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες της σχετικής τεχνολογίας στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας. καθώς και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευμένης ιατρικής. Οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες υποδομές στήριξης, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κεφαλαίου και εργασίας, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ΕΕ δεν θα πρέπει παρεμβαίνει πάντοτε ρυθμιστικά στην τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία, σημείωσαν οι ευρωβουλευτές, λέγοντας ότι το επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης θα πρέπει να είναι ανάλογο προς το είδος του κινδύνου που συνδέεται με την εκάστοτε χρήση των συστημάτων.

Κίνδυνοι μαζικής παρακολούθησης

Υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση μίας παγκόσμιας συμφωνίας για κοινά πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα ομόφρονα δημοκρατικά κράτη να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κοινού διεθνούς διαλόγου. Τόνισαν, επίσης, ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά δεοντολογικά και νομικά ζητήματα και εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη στρατιωτική έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάπτυξη φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Το Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι ορισμένες τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές μαζικές παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, την άσκηση μαζικής παρακολούθησης και την κατάταξη των πολιτών τους σε κατηγορίες ή τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής, ενώ οι κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την απόκτηση περισσότερων προσωπικών πληροφοριών. Για το ΕΚ, η εν λόγω σκιαγράφηση προφίλ ενέχει κινδύνους για τη δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, να δώσει προτεραιότητα στη διεθνή συνεργασία με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιηθούν οι νέες τεχνολογικές απειλές.

Η έκθεση θα τροφοδοτήσει τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εργασίες για την ΤΝ, ιδίως τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη που επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση στις επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Καταναλωτών (IMCO) και Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να ψηφιστεί από κοινού από τις δύο επιτροπές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος