ΕΚ: Έγκριση οικονομικής βοήθειας 150 εκατομμυρίων ευρώ στη Μολδαβία

Την παροχή στη Μολδαβία μακροοικονομικού δανείου 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της, ενέκριναν οι ευρωβουλευτές της επιτροπής διεθνούς εμπορίου

Η επιτροπή εμπορίου ενέκρινε έτσι την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεδίωκε να παράσχει τη βοήθεια για να βοηθήσει την χώρα να σταθεροποιήσει την οικονομική του κατάσταση. Τα 120 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 30 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις.

Για να εκταμιευθούν τα χρήματα, η χώρα πρέπει να επιδείξει καλή πρόοδο στην εφαρμογή ενός μακροοικονομικού προγράμματος που έχει συσταθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθετων μέτρων πολιτικής που θα υπογραφούν με την ΕΕ σχετικά, μεταξύ άλλων, για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων μετά από μια τραπεζική απάτη το 2014, μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, στον τομέα της δικαιοσύνης, στις δημόσιες συμβάσεις και στη βελτίωση των δικαιωμάτων του εργατικού τομέα.

Υπενθυμίζεται πως η Μολδαβία επανάφερε την πολιτική της σταθερότητα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον περασμένο Ιούλιο και η νέα κυβέρνησή της με προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις άρχισε να πραγματοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η πανδημία της COVID-19 και η ξηρασία το καλοκαίρι οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 7% πέρυσι, που επιδεινώθηκε από μια πρόσφατη κρίση φυσικού αερίου. Η χώρα πρέπει να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της και να εντείνει τον αγώνα της κατά της διαφθοράς.

Η Μολδαβία καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμη για μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή . Από το 2010, η ΕΕ έχει χορηγήσει 190 εκατομμύρια ευρώ από τη βοήθεια αυτή στη Μολδαβία. Το ΔΝΤ μάλιστα εντόπισε ένα κενό 480 εκατομμυρίων δολαρίων (440 εκατομμύρια ευρώ) στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Μολδαβίας για το 2022.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος