ΕΚ: Έγκριση αυστηρότερων ευρωπαϊκών κανόνων για καρκινογόνες ουσίες στην εργασία

Το τελικό «πράσινο φως» για την επικαιροποίηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε καρκινογόνες ουσίες έδωσε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η άτυπη συμφωνία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, η οποία επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές, με 686 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 4 αποχές. Η επικαιροποιημένη νομοθεσία της ΕΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από καρκινογόνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, με τον καθορισμό ορίων επαγγελματικής έκθεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται οι τοξικές ουσίες στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας που είναι επιβλαβείς για την αναπαραγωγή και μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη γονιμότητα ή ακόμη και στειρότητα.

Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου εξασφάλισαν επίσης συμφωνία, κατά την οποία οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που ασχολούνται με επικίνδυνα φάρμακα, τα μισά από τα οποία είναι τοξικά για την αναπαραγωγή, πρέπει να λαμβάνουν επαρκή και κατάλληλη κατάρτιση σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό τους.

Το συμφωνηθέν κείμενο ζητά από την Επιτροπή να αναπτύξει έναν ορισμό και να καταρτίσει ενδεικτικό κατάλογο των φαρμάκων αυτών, αλλά και κατευθυντήριες γραμμές για τον χειρισμό των ουσιών αυτών, ιδίως στα νοσοκομεία, έως το τέλος του 2022. Εκτιμάται ότι 12,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη, εκ των οποίων 7,3 εκατομμύρια είναι νοσηλευτές, είναι δυνητικά εκτεθειμένοι σε ουσίες τέτοιου είδους.

Όρια επαγγελματικής έκθεσης σε τοξικές ουσίες

Οι αναθεωρημένοι κανόνες προβλέπουν όρια επαγγελματικής έκθεσης για τις ενώσεις ακρυλονιτριλίου και νικελίου, ενώ αναθεωρούν προς τα κάτω τα ανώτατα όρια για το βενζόλιο. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης για 25 ουσίες ή ομάδες ουσιών πριν από το τέλος του 2022.

Οι συννομοθέτες της ΕΕ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει, εντός του 2022, μια διαδικασία για τη μείωση των ορίων επαγγελματικής έκθεσης στη σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίου, η οποία προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρές και δυσμενείς επιπτώσεις, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η πυριτική νόσος.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος