ΕΚ: Ανησυχία από τις «νέες ευκαιρίες» που δημιουργούνται για το οργανωμένο έγκλημα λόγω της COVID-19

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Την ανησυχία της για τον κίνδυνο απάτης που προκύπτει από την αύξηση των δαπανών της ΕΕ με τα κονδύλια του προγράμματος Next Generation EU εκφράζει, η επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να αντιμετωπιστεί με επαρκή αύξηση των πόρων η καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του οργανωμένου εγκλήματος, στηρίζοντας με επιπλέον προσωπικό το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και τις υπηρεσίες OLAF και EPPO.

Απάτες σε δαπάνες πανδημίας, κρυπτονομίσματα και ΦΠΑ

Ήδη, όπως αναφέρει η επιτροπή, καταγράφονται σειρά εγκλημάτων που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, όπως ψεύτικες προσφορές εμβολίων, ιατρικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ατομικής προστασίας, καθώς και διαρκώς αυξανόμενες παράνομες πωλήσεις πλαστών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID-19 σε πολλά κράτη μέλη.

Παράλληλα μεγάλο πονοκέφαλο προκαλούν τα κρυπτονομίσματα, τα οποία εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή ευρέως το οργανωμένο έγκλημα και θεωρείτε εκ των ουκ άνευ, η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις συναλλαγές μετατροπής κρυπτονομισμάτων σε πραγματικό νόμισμα.

Οι ανησυχίες και οι συστάσεις περιλαμβάνουν, επίσης την διακρατική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ καθώς εγκληματικές ομάδες παράγουν κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από  απάτες στον τομέα αυτό, με εστίαση ιδίως στους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τελωνείων και των καυσίμων.

Απάτες στον αγροτικό τομέα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Από την άλλη η απάτη και η αρπαγή γης  στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής «παρακινούνται» από την τρέχουσα δομή των επιδοτήσεων και απαιτείται η δημιουργία μιας κεντρικής διαλειτουργικής βάσης δεδομένων των άμεσων και τελικών δικαιούχων των επιδοτήσεων της ΕΕ, προκειμένου να εντοπιστούν οι απατεώνες και να αποτραπεί η κατάχρησή τους κονδύλια της ΕΕ.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η έκθεση της επιτροπής τονίζει ότι το οργανωμένο έγκλημα, ιδιαίτερα το έγκλημα τύπου μαφίας, έχει ήδη, στο παρελθόν, προσανατολίσει τις δραστηριότητές του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προειδοποιεί ότι οι εγκληματικές οργανώσεις μπορούν εύκολα να υποκλέψουν κονδύλια που προορίζονται για την οικολογική μετάβαση στα κονδύλια της ΕΕ Επόμενης Γενιάς.

Οι απάτες επηρεάζουν τον προϋπολογισμό

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το οργανωμένο έγκλημα επηρεάζει μεταξύ 2,7 % και 3,6 % των συνολικών δαπανών των δημόσιων συμβάσεων της ΕΕ που μεταφράζεται σε 1,9 δις έως 2,6 δις ευρώ απώλεια κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ για το οργανωμένο έγκλημα την περίοδο 2014-2020.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν επίσης εκτιμώμενη απώλεια ΑΕΠ στα κράτη μέλη της ΕΕ έως και 990 δισεκατομμυρίων λόγω διαφθοράς, με αποτέλεσμα  να δημιουργούνται ζημίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ που ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ ετησίως. Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στη σύνοδο ολομέλειας στις 13-16 Δεκεμβρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος