ΕΚ: Αναστολή των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές της Ουκρανίας για ένα έτος

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Το πράσινο φως για αναστολή ενός έτους όλων των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές της Ουκρανίας για να στηρίξει την οικονομία της χώρας έδωσε η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένει τώρα την επικύρωση από την ενδιάμεση Ολομέλεια αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή ενέκρινε με 38 ψήφους υπερ, μία κατά και τρεις αποχές την πρόταση για την προσωρινή απελευθέρωση του εμπορίου των ουκρανικών προϊόντων, στον απόηχο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας που εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν την πλήρη κατάργηση των εισαγωγικών δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα, των δασμών εισόδου στα οπωροκηπευτικά και των δασμών αντιντάμπινγκ και των μέτρων διασφάλισης στις εισαγωγές χάλυβα για περίοδο ενός έτους.

Σε δηλώσεις της η μόνιμη εισηγήτρια για την Ουκρανία Σάντρα Καλνιέτε τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο βάναυσος και απρόκλητος πόλεμος του Κρεμλίνου έχει βάλει στο στόχαστρο την ικανότητα της Ουκρανίας να συναλλάσσεται αλλά η ΕΕ μπορεί και θα παρέμβει για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του διμερούς εμπορίου. Με την κατάργηση των δασμών και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς, θα ενισχύσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να εμπορεύεται αγαθά και γεωργικά προϊόντα. Αυτή η κίνηση δεν είναι απλώς συμβολική: αντιπροσωπεύει την ισχυρή πολιτική μας δέσμευση στην Ουκρανία», κατέληξε η εισηγήτρια.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας ρυθμίζονται από μια Συμφωνία Σύνδεσης. Η συνολική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που καλύπτεται από τη συμφωνία έχει εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τις ουκρανικές επιχειρήσεις από το 2016. Παράλληλα η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% του συνολικού εμπορίου αγαθών το 2021. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία υπήρξε ο 15ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1,2% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ.

Το σχέδιο έκθεσης αναμένεται να τεθεί γρήγορα προς ψήφιση από όλους τους βουλευτές αύριο Πέμπτη. Το μέτρο θα εφαρμοστεί την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος