ΕΚ: Ανάγκη ίδρυσης Παρατηρητήριου Δασών της ΕΕ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Ένα κοινό πλαίσιο για τη συλλογή και αναφοράς δεδομένων για τα δάση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράνομης υλοτόμησης, τόνισαν σήμερα σε ψήφισμα για την παράνομη υλοτομία στην ΕΕ, τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών υποστηρίζοντας  την πρόταση για ένα Παρατηρητήριο Δασών της ΕΕ. Σημειώνουν παράλληλα την ανάγκη για έγκαιρη και συχνή συλλογή συγκρίσιμων δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών, καθώς το Παρατηρητήριο και άλλες βελτιώσεις στη συλλογή δεδομένων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ νόμιμης και παράνομης υλοτομίας.

Εναρμονισμένοι ορισμοί και ισχυρότερη επιβολή

Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η ανάγκη η ΕΕ να έχει έναν εναρμονισμένο ορισμό της παράνομης υλοτομίας αλλά και κυρώσεις για την παράνομη υλοτομία οι οποίες θα πρέπει να είναι πιο ουσιαστικές. Ζήτησαν επίσης περισσότερους πόρους και προσωπικό για την επιβολή του νόμου, ώστε οι ποινικές διαδικασίες να είναι αποτελεσματικές, και προστασία για περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, καταγγέλλοντες, προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των δασών και ερευνητές δημοσιογράφους.

Κατά την άποψη των μελών της επιτροπής η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εμπορική της πολιτική για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και να προωθήσει έναν εναρμονισμένο ορισμό για αυτήν. Καλούν την Ευρωπαική Επιτροπή να παρακολουθεί ενεργά τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως τον κανονισμό για την ξυλεία, την οδηγία για τους οικοτόπους, την οδηγία για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και την οδηγία για τη διατήρηση των άγριων πτηνών, καθώς και τον κανονισμό του Aarhus καθώς ενα κενό εφαρμογής στη νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στο περιβαλλοντικό έγκλημα και στην υποβάθμιση.

Προφορική ερώτηση προς την Επιτροπή

Η επιτροπή ενέκρινε επίσης προφορική ερώτηση για το ίδιο θέμα. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει πώς αξιολογεί την έκταση της παράνομης υλοτομίας στην ΕΕ και πως παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών μελών στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Επίσης, η Επιτροπή θα ερωτηθεί πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην αποκατάσταση και πότε θα εξετάσει λεπτομερώς τα σχέδια διαχείρισης των δασών όλων των κρατών μελών.

Αρκετές αναφορές από πολίτες έχουν επισημάνει την κλίμακα και τη σοβαρότητα της παράνομης υλοτομίας στην ΕΕ, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει εντοπιστεί και αντιπροσωπεύει μεταξύ 15% και 30% της διεθνούς παραγωγής ξυλείας. Συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και στις περιβαλλοντικές ζημίες, οδηγώντας σε σημαντικές αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, ενώ παρεμποδίζει τις προσπάθειες της ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ , του νόμου για το κλίμα και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος