ΕΚ: Ανάγκη για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με την Κίνα σε σχέση με παγκόσμιες προκλήσεις όπως την κλιματική αλλαγή και τις κρίσεις υγείας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εγείρει τις ανησυχίες της για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα, με 570 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 40 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιγράφει έξι πυλώνες στους οποίους η ΕΕ θα πρέπει να οικοδομήσει μια νέα στρατηγική για να συνεργαστεί με την Κίνα. Αυτοί περιλαμβάνουν την συνεργασία στις παγκόσμιες προκλήσεις, την δέσμευση για διεθνείς κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα, τον εντοπισμό κινδύνων και τρωτών σημείων, την δημιουργία εταιρικών σχέσεων με ομοϊδεάτες εταίρους, την προώθηση στρατηγικής αυτονομίας και την υπεράσπιση ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών .

 Αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων

Η ΕΕ καλείται να συνεργαστεί με την Κίνα για να βελτιώσει την ανταπόκριση σε μολυσματικές ασθένειες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επιδημίες ή πανδημίες, για παράδειγμα μέσω συστημάτων χαρτογράφησης κινδύνου και έγκαιρης προειδοποίησης και απαιτούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση και τη διάδοση του COVID-19 με την συνδρομή της Κίνας. Επιπλέον καθίσταται σαφές ότι η διαδικασία κύρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Επενδύσεις δεν μπορεί να ξεκινήσει μέχρι η Κίνα να άρει τις κυρώσεις εναντίον των ευρωβουλευτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει σε μια επενδυτική συμφωνία με την Ταϊβάν.

Δράση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Από την άλλη οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, επιβάλλουν την διεξαγωγή τακτικού διάλογου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εισάγοντας μάλιστα σημεία αναφοράς για τη μέτρηση της προόδου. Οι συζητήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ, την Εσωτερική Μογγολία, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τον κινεζικό εξαναγκασμό εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που έκοψαν τους δεσμούς εφοδιαστικής αλυσίδας με το Σιντζιάνγκ λόγω ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή και καλεί την ΕΕ να υποστηρίξει αυτές τις εταιρείες και να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε καταχρήσεις στο Σιντζιάνγκ να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

 5G και καταπολέμηση της κινεζικής παραπληροφόρησης

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης παγκόσμιων προτύπων με ομοϊδεάτες συνεργάτες για τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως τα δίκτυα 5G και 6G. Οι εταιρείες που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας πρέπει να αποκλειστούν. Η έκθεση ζητά τελικά να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τους απαραίτητους πόρους, για την αντιμετώπιση κινεζικών επιχειρήσεων παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικής ομάδας εργασίας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος