ΕΚ: Αναγκαία η διασαφήνιση των πρακτικών της Europol σχετικά με τη διατήρηση προσωπικών δεδομένων

Την πρόσφατη εντολή του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων προς την Europol να διαγράψει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για άτομα που δεν έχουν αποδεδειγμένη σχέση με εγκληματική δραστηριότητα, επιβάλλοντας εξάμηνη περίοδο διατήρησης δεδομένων, αφού η ίδια η Europol δεν είχε καθορίσει περίοδο διατήρησης μετά από αίτημα της αρχής Προστασίας Δεδομένων από τον Ιούλιο του 2021, συζήτησαν τα μέλη της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων Βοιτσεκ Βιβιορόσφκι και τον Αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή της Europol  Γιούργκεν Έμπνερ.

Σύμφωνα με το όργανο επιτήρησης για την προστασία δεδομένων της ΕΕ, οι προτάσεις της Europol που έχουν συζητηθεί επί του παρόντος για τη μεταρρύθμιση της εντολής αντιβαίνουν στις προηγούμενες γνώμες της εποπτικής αρχής σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων. Ο επόπτης της αρχής δεδομένων, τόνισε ενώπιον της επιτροπής, ότι δεν θα δοθούν οι απαραίτητες εποπτικές εξουσίες όσον αφορά την Europol και κατήγγειλε προσπάθειες νομιμοποίησης προηγούμενων δραστηριοτήτων επιχειρώντας να παρακάμψει την εντολή διαγραφής  της αρχής με νομοθετική μεταρρύθμιση.

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Europol, υποστήριξε ότι ενδέχεται να απαιτείται μεγαλύτερη περίοδος επεξεργασίας δεδομένων για να επιβεβαιωθεί εάν τα δεδομένα είναι σχετικά ή όχι με εγκληματικές ενέργειες. Μάλιστα όπως σημείωσε, για να υποστηριχτούν έρευνες που διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες, η υπηρεσία κρίνει αναγκαίο να διαθέτει περισσότερο χρόνο πριν διαγράψει δεδομένα, διευκρινίζοντας πως η Europol ακολουθεί την αρχή ελαχιστοποίησης δεδομένων.

Μιλώντας  εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών,  διευκρίνισε ότι αναμένει η νέα εντολή της Europol να φέρει νομική σαφήνεια στις περιόδους διατήρησης δεδομένων, κάτι που λείπει επί του παρόντος.

Από την πλευρά του αρκετοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης νομικής λύσης για την επεξεργασία δεδομένων από την Europol, ενώ ορισμένοι υπογράμμισαν τον ρόλο της αρμόδιας εποπτικής αρχής δεδομένων εκφράζοντας την ελπίδα ότι η μεταρρύθμιση θα παράσχει στην αρχή δεδομένων περισσότερες εξουσίες. Μια μερίδα ευρωβουλευτών θεωρεί ότι οι τρέχουσες συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της εντολής της Europol είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η οποία μπορεί να δημιουργήσει νομική σαφήνεια για τη διατήρηση των δεδομένων.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος