ΕΚ: Αναγκαία η άρση εμποδίων για την συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στο Erasmus+

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Ελλείψει υποχρεωτικής στρατηγικής ένταξης σε όλη την ΕΕ για το πρόγραμμα Erasmus+, ο αντίκτυπος των σχεδιαζόμενων μέτρων ένταξης είναι περιορισμένος, υποστήριξαν σε σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τονίζουν ότι τα ποσά των υποτροφιών κινητικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανεπαρκή και μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικό αποκλεισμό για όσους φοιτητές και οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την κινητικότητα, και προτείνουν να αντιμετωπιστεί αυτό με μεγαλύτερη ευελιξία για την κάλυψη π.χ. των δαπανών διαβίωσης, καθώς και προσαρμοσμένης προχρηματοδότησης, όπως οι προκαταβολές, για να αυξηθεί η συμμετοχή ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες ή από μειονεκτούντα υπόβαθρα. Ζητούν γιαυτό αύξηση του προϋπολογισμού του 2023 που θα αφιερωθεί στην εφαρμογή μέτρων ένταξης στο Erasmus + και στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Τα μέλη εστιάζουν επίσης σε ζητήματα που σχετίζονται με τα εργαλεία πληροφορικής του Erasmus+, τα οποία εμποδίζουν τη συμμετοχή μικρότερων οργανισμών, ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερης ηλικίας συμμετεχόντων και προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βεβαιωθεί ότι λειτουργούν σωστά.

Υποστηρίζουν παράλληλα ότι τα διοικητικά εμπόδια εμποδίζουν τους πιθανούς εκπαιδευόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα αυτούς με λιγότερες ευκαιρίες και ειδικές ανάγκες, και απαιτούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απλοποιήσει τις διαδικασίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμα Erasmus+ σε περίπτωση κρίσεων, όπως ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία, και ζητούν αυξημένη βοήθεια στους Ουκρανούς φοιτητές και πρόσθετη υποστήριξη για τη στήριξη των ουκρανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο ψήφισμα προτείνονται μεταξύ άλλων επίσης όλοι οι εθνικοί φορείς να διορίζουν αφοσιωμένους υπαλλήλους ένταξης και διαφορετικότητας που απευθύνονται απευθείας σε μαθητές με ειδικές ανάγκες ή/και λιγότερες ευκαιρίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές πολιτικές, να επιτρέψει την καλύτερη συμμετοχή μαθητών με προβλήματα υγείας, πολιτισμικές διαφορές, οικονομικά, γεωγραφικά και κοινωνικά εμπόδια αλλά και στοχευμένη και ομαδική ειδική υποστήριξη για την εκμάθηση γλωσσών για την προετοιμασία της κινητικότητας.

Κρίνεται επίσης αναγκαία η σύνδεση του Erasmus+ και άλλων προγραμμάτων όπως το Interrail, προκειμένου να ενισχυθεί η μεγαλύτερη ένταξη και καλύτερες και πιο πράσινες επιλογές κινητικότητας, καθώς και να γίνει το DiscoverEU πιο περιεκτικό

Ζητούμενο αποτελεί και η δημιουργία δεσμών μεταξύ του Erasmus+ και του σχεδίου δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού , καθώς και με τη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, όπως και η μεγαλύτερη συμμετοχή των έργων Erasmus+ σε τρίτες χώρες, ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική και Νότια Γειτονία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος