ΕΚ: Ακρόαση Φράνσις Χόιγκεν:  Η λειτουργία της Facebook υπονομεύει τη δημοκρατία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ριζοσπαστικοποίηση των χρηστών

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τα τεχνολογικά προϊόντα που διαθέτει σήμερα στην αγορά και στα κοινωνικά δίκτυα η Facebook, είναι πολύ πιο τοξικά και επιζήμια από τα τσιγάρα και κανείς δεν θα πρέπει  να εθελοτυφλεί μπροστά σε αυτήν κατάσταση καθώς αποτελεί απειλή για την δημοκρατία, την ζωή και την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, από μια εταιρεία που βάζει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα των χρηστών, τόνισε μιλώντας σήμερα σε ακρόαση στην Επιτροπή Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρώην εργαζόμενη και πληροφοριοδότης για την λειτουργία της Facebook Φρανσις Χόιγκεν.

Υπογράμμισε πως η δημοκρατία θα πρέπει να αντισταθεί και να προστατέψει τα ζωτικά συμφέροντα των πολιτών μέσω μιας νέας νομοθεσίας καθώς οι απειλές είναι πραγματικές και δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία,  με στόχο να υπάρξει συντονισμός μεταξύ της προάσπισης της Δημοκρατίας και των τεχνολογικών γιγάντων.

Η Φράνσις Χόιγκεν υποστήριξε πως η λειτουργία της Facebook υπονομεύει τη δημοκρατία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ριζοσπαστικοποίηση των χρηστών του, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τέλεση δολοφονιών. Οι επιλογές της Facebook αποτελούν απειλή και οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα της, περιλαμβάνουν επιζήμιο και βλαβερό περιεχόμενο για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει εκτίμηση κινδύνου, εκτίμηση των εργαλείων και να χρησιμοποιούνται ουδέτερα εργαλεία και μέσα για την αντιμετώπιση του.

Διευκρίνισε μάλιστα πως «πρόκειται για επιχείρηση που βάζει στο επίκεντρο των συμφερόντων της, την ανάπτυξη της, χωρίς να σκέφτεται τα πιο ευάλωτα άτομα που χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά, δηλαδή τους νέους και τα παιδιά» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «η εταιρεία παραπλανεί  και όλα αυτά τα πολύ επικίνδυνα προϊόντα ενάντια στην ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων που οδηγούν στην βία αποκρύπτονται  και θα πρέπει να γίνουν γνωστά». «Η Facebook ουσιαστικά», είπε, «τρέχει πίσω από το συμφέρον, από το κέρδος πρόκειται για ένα τεράστιο κολοσσό εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων δολαρίων όπου μόνο οι διευθυντικές ομάδες και τα ανώτερα στελέχη γνωρίζουν πράγματα τα οποία δε γνωρίζει κανείς για την λειτουργία  της επιχείρησης.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν θα πρέπει, κατά την ίδια «να υπάρχει η ουδετερότητα από μέρους των αρχών και θα πρέπει αυτός ο συστημικός κίνδυνος και η απειλή να εξουδετερωθούν».

Κατά την άποψη της Χόιγκεν, λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα διαδραματίσουν εν προκειμένω, η σωστή εκτίμηση του κινδύνου,  η θέσπιση κανόνων και πρότυπων και η κάλυψη νομικών κενών και εξαιρέσεων.

Η ανάγκη αυτή προκύπτει καθώς «τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε μας οδηγούν στην διαπίστωση, ότι κάνεις σήμερα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί και για ποιόν λόγο επιλέγει τους αλγόριθμους η εταιρεία. Γίνεται ταυτόχρονα εισαγγελέας, δικαστής, μάρτυρας και παίρνει τις αποφάσεις που αφορούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια πολίτες για τις οποίες χρειάζονται περισσότεροι εμπειρογνώμονες ειδικοί, οι οποίοι όμως να έχουν πρόσβαση προς όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες και μάλιστα στις λεπτομέρειες καθώς υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, πολλά μυστικά, επιχειρησιακά και εμπορικά μυστικά, όπως τα αποκαλεί η Facebook, που συνεχίζει να δρα κατά του γενικού του δημοσίου συμφέροντος».  «Θα πρέπει», είπε η ίδια, «να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Υπάρχει εμπορικό απόρρητο αλλά δεν μπορεί αυτό να αποφύγει τις ευθύνες  για την ψυχική υγεία και την ασφάλεια των χρηστών».

Όσον αφορά την παραπληροφόρηση, η Φράνσις Χόιγκεν υποστήριξε μπροστά τους ευρωβουλευτές, πως πρόκειται για κάτι που διαρκώς αυξάνεται και επιβάλλεται να αξιολογούνται διαρκώς οι αρνητικές συνέπειες  στην υγεία των νέων και των παιδιών, ενώ στο θέμα των εξαιρέσεων για τις διατάξεις θα πρέπει να θεσπιστούν, τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως εξαίρεση και μάλιστα τέτοια που θα ξεπερνά το δημόσιο συμφέρον.

«Η προσέγγιση, ακόμη και αν χαρακτηριστούν παράνομες κάποιες επιλογές θα πρέπει να είναι γενική και θα πρέπει τα 450 εκατομμύρια χρηστών στα οποία απευθυνόμαστε να συμπεριλαμβάνουν όλα αυτά τα τεχνολογικά προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να προωθούνται στην αγορά με ένα μόνο κριτήριο που είναι η αύξηση του κέρδους τουναντίον θα πρέπει πραγματικά να υπάρξει προστασία του απορρήτου αλλά  και πλήρη διαφάνεια» κατέληξε.

Η πρώην υπάλληλος της Facebook, δέχτηκε βομβαρδισμό ερωτημάτων από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές, που αφορούσαν μεταξύ άλλων, την προστασία των χρηστών και των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων έναντι ορισμένων προϊόντων, την ανάλυση των δεδομένων και την χρήση των αλγορίθμων στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τον αντίκτυπο τους, έως και τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την ρύθμιση του παράνομου περιεχομένου, το οποίο μπορεί να είναι και νόμιμο, καθώς και αν υπάρχει δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος