Έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Μολνούπιραβιρη έδωσε η Κίνα για την αντιμετώπιση του κύματος της Covid 19

Λόγω του τεράστιου κύματος κορονοϊού στη χώρα, οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν τη χρήση του φαρμάκου Lagevrio με την δραστική ουσία της μολνούπιραβιρης από τον αμερικανικό κατασκευαστή MSD. Η κινεζική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναφέρει στον ιστότοπό της για την έκτακτη έγκριση, ότι χρήση της υπόκειται σε όρους.

Το φάρμακο Lagevrio θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με αρχικά ήπια συμπτώματα που έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή πορεία του Covid 19, όπως σοβαρές ασθένειες, παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις ή καρκίνο, ανέφερε η αρχή.

Μαζικές αγορές Paxlivid

Τον Φεβρουάριο, η Pfizer ενέκρινε το φάρμακο Paxlovid με τον συνδυασμό δραστικών συστατικών νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη. Στο Πεκίνο, το Paxlovid πρόκειται να διανεμηθεί μέσω των τοπικών κέντρων υγείας. Πρόσφατα, μετά την άρση των περιορισμών, υπήρξαν μαζικές αγορές σε φαρμακεία και διαδικτυακές πλατφόρμες για το αντιικό Paxlovid και σκευάσματα πυρετού και κρυολογήματος, με αποτέλεσμα η Κίνα να αντιμετωπίζει επίσης τεράστια προβλήματα εφοδιασμού.

Θερίζει ο κορονοιός

Το τεράστιο κύμα κορονοϊού «θερίζει» αυτήν τη στιγμή την πολυπληθέστερη χώρα της γης και συγκεκριμένα άτομα που είναι ηλικιωμένα ή με υποκείμενες ασθένειες. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, τα κρεματόρια δεν μπορούν να αποτεφρώσουν τις σωρούς αρκετά γρήγορα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεκάδες χιλιάδες κινέζοι μπορεί να έχουν πεθάνει. Αλλά στην Κίνα, σύμφωνα με έναν πολύ στενό ορισμό, μόνο όποιος πέθανε από πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από μόλυνση υπολογίζεται ως θάνατος από κορονοϊό.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις, 248 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 18% του πληθυσμού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό μόνο τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό θα μπορούσε να φτάσει τους 1,7 εκ. μέχρι τα τέλη Απριλίου.

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος