Η εφαρμογή UV-Shield έχει αναπτυχθεί από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας και από τον κ. Ρηγόπουλο Δημήτρη, Καθηγητή Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας και Διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.
Έχει σαν σκοπό να ενημερώνει τους επισκέπτες, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε πραγματικό χρόνο, για την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.
Η τιμή αυτού του δείκτη κυμαίνεται από 0-10+ και παρατίθεται, για εύκολη ανάγνωση, χρωματικά από πράσινο έως μωβ στον χάρτη της χώρας. Συνοδεύεται δε από χρήσιμες πληροφορίες σωστής συμπεριφοράς στον ήλιο.
Επιπλέον, στην εφαρμογή υπάρχουν ενότητες με χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό αλλά και απαντήσεις σε συνηθισμένα ερωτήματα. Επειδή πρόκειται για μια δυναμική εφαρμογή, η ροή των πληροφοριών μπορεί να αλλάζει διαρκώς, εφόσον αυτό απαιτείται.
Η UV-Shield App είναι διαθέσιμη μέσω Apple App Store προκειμένου να μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε συσκευή.
Τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV);
Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται κυρίως από τον ήλιο και έχει μικρότερο μήκος κύματος από το ορατό φως, γεγονός που την καθιστά αόρατη στο ανθρώπινο μάτι.
Διακρίνεται σε τρεις βασικούς τύπους: UVA, UVB και UVC, με την UVC να απορροφάται πλήρως από την ατμόσφαιρα της Γης, ενώ οι UVA και UVB φτάνουν στην επιφάνεια του πλανήτη.
Η υπεριώδης ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό, αλλά η υπερβολική έκθεση σε αυτήν μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, όπως ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
Ο Δείκτης Υπεριώδους Ακτινοβολίας (UV) δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με σκοπό την παρακολούθηση και εκτίμηση της έντασης της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης. Ξεκινά από το μηδέν και θεωρητικά δεν έχει ανώτατο όριο.
Ανάλογα με την τιμή του, ο δείκτης ταξινομείται σε πέντε κατηγορίες επικινδυνότητας:
- χαμηλό (1-2)
- μέτριο (3-5)
- υψηλό (6-7)
- πολύ υψηλό (8-10)
- ακραίο (11 και άνω).
Για τον λόγο αυτό, η προστασία από την UV ακτινοβολία θεωρείται κρίσιμη, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πηγή: kolydas.eu
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος