ΕΕ: Νέα μέθοδος ανίχνευσης για τον SARS-CoV-2 στα λύματα- Θα εντοπίζει και την υποπαραλλαγή XBB1.5

Μια νέα ευέλικτη μέθοδο που σχεδιάστηκε για να ανιχνεύσει παρούσες και μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 παρουσιάστηκε σε μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ. Σύμφωνα με την μελέτη όλες οι νέες παραλλαγές που κυκλοφορούν θα συλλέγονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τόσο σε κλινικά δείγματα όσο και σε δείγματα λυμάτων.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ειδικό τεύχος με θέμα την «Επιδημιολογία στα λύματα»  του επιστημονικού περιοδικού «Οι Ιοί», το Κοινό Κέντρο Ερευνών σε συνεργασία με επιστήμονες από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, πέτυχαν ένα ακόμη ορόσημο στις προσπάθειες για τον μετριασμό της πανδημίας COVID-19.

Διαφορετικά από άλλες διαθέσιμες δοκιμασίες, η ανάλυση JRC RT-PCR έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύει γονιδιωματικές περιοχές του ιού που είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μετάλλαξη. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες, ανέπτυξαν μια καθολική μέθοδο ανίχνευσης τόσο ευέλικτη που αναμένεται να ανιχνεύει όλες τις τρέχουσες και πιθανότατα όλες τις μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2. Η μέθοδος μειώνει επίσης δραστικά την πιθανότητα να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα δοκιμών, δηλαδή ένα δείγμα να είναι αρνητικό ενώ στην πραγματικότητα περιέχει σωματίδια ιού. Όλες οι νέες παραλλαγές όπως η παραλλαγή XBB.1.5 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή κυρίως στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και όλες οι άλλες πιθανές παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα αναμένεται να μην ξεφύγουν από τον εντοπισμό με αυτήν τη νέα μέθοδο.

Η νέα ανάλυση μπορεί να ανιχνεύσει νέες παραλλαγές 

Η νέα μέθοδος, την οποία δημοσιεύει σήμερα η ΕΡΤ, συνίσταται σε μια νέα διπλή ανάλυση RT-PCR σε πραγματικό χρόνο, ικανή να ανιχνεύσει δύο γονιδιωματικές περιοχές SARS-CoV-2 που, μετά από δύο χρόνια εξέλιξης του ιού παρέμειναν σταθερές. Ο νέος προσδιορισμός διπλής όψης ανιχνεύει με επιτυχία όλες τις παραλλαγές ανησυχίας του SARS-CoV-2 τόσο από κλινικά δείγματα όσο και από δείγματα λυμάτων με αναλυτική υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Ο προσδιορισμός λειτουργεί επίσης ως ψηφιακή ανάλυση RT-PCR σταγονιδίων.

Τα θετικά αποτελέσματα με αυτόν τον προσδιορισμό σε συνδυασμό με τα αρνητικά αποτελέσματα από μια ανάλυση ειδικής γενεαλογίας μπορεί να παρέχουν έγκαιρη ένδειξη για την εμφάνιση μιας πιθανής νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2 σε μια συγκεκριμένη κοινότητα και, ως εκ τούτου, βοηθούν τις παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία. Αυτή η νέα ανάλυση, εκτός από τις κλινικές δοκιμές, θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε προγράμματα επιτήρησης για τη συνήθη παρακολούθηση της παρουσίας του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων.

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος