EE: Η κατάργηση της θανατικής ποινής διασφαλίζει τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Την πάγια αντίθεσή τους ενάντια στη θανατική ποινή επιβεβαίωσαν εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή την πρόσφατη  Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής.

Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο θεσμών, η θανατική ποινή είναι μια σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία αντίθετη με το δικαίωμα στη ζωή και η κατάργησή της είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες, οι οποίες αν και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των παγκόσμιων θανατικών ποινών, οι διακρίσεις λόγω φύλου εξακολουθούν να επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα κυρίως στα συστήματα δικαιοσύνης για εγκληματικές πράξεις. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες, οι γυναίκες καταδικάζονται σε θάνατο σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες για αδικήματα που συνδέονται με τη σεξουαλική ηθική, όπως η μοιχεία, ενώ τα ελαφρυντικά στοιχεία  που σχετίζονται με το φύλο την ενδεχομένη βία και την κακοποίηση την οποία έχουν υποστεί, σπάνια λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας και υπό αυτήν την έννοια η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Η σημερινή κατάσταση

Σύμφωνα με τους θεσμούς της ΕΕ, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των χωρών που εξακολουθούν να εκτελούν ανθρώπους. Έτσι δεν έγιναν το 2020 εκτελέσεις σε 176 χώρες, αντιπροσωπεύοντας το 91% των κρατών μελών του ΟΗΕ. Παράλληλα γίνονται νέα βήματα για την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής. Στις 8 Οκτωβρίου, η Σιέρα Λεόνε κατάργησε τη θανατική ποινή, προχωρά η κατάργησή της και στις ΗΠΑ με την Πολιτεία της Βιρτζίνια να έχει λάβει σχετική απόφαση, ενώ πρόθεση του Προέδρου Μπάιντεν είναι να καταργήσει το θανατική ποινή σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σε συνέχεια του μορατόριουμ που επιβλήθηκε στις εκτελέσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ. Η Αρμενία επικύρωσε επίσης το δεύτερο προαιρετικό πρωτόκολλο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, το Καζακστάν βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης της επικύρωσής του, ενώ καλείται να πράξει το ίδιο και η Λευκορωσία.

Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τονίζεται, να τερματιστεί εμπόριο αγαθών εξαιτίας των οποίων μπορεί να επιβληθεί θανατική ποινή και επ’ αυτού το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ήδη εγκρίνει φέτος σχετική σύσταση. Οι δύο θεσμοί καλούν πάντως τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στα σχετικά Πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος