ΕΕ:  Αυξάνονται οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών μεθανίου

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Την κρίσιμη σημασία της ταχείας μείωσης των εκπομπών μεθανίου ως την πιο αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της βραχυπρόθεσμης υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη διατήρηση του στόχου του περιορισμού της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου επιβεβαίωσαν κατά την διάρκεια συνάντησης τους ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΕΕ για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς και ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι.

Οι χώρες που συμμετέχουν

Μετά την αρχική ανακοίνωση υποστήριξης της δέσμευσης για μείωση του Μεθανίου από την Αργεντινή, τη Γκάνα, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ιταλία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο, 24 νέες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα ενταχθούν στην Παγκόσμια Εκστρατεία. Οι νέοι υποστηρικτές είναι ο Καναδάς, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, το Κονγκό-Μπραζαβίλ, η Κόστα Ρίκα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γουατεμάλα, η Γουινέα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, η Κιργιζία, η Λιβερία, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Νιγηρία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Ρουάντα, η Σουηδία και το Τόγκο. Έτσι εννέα από τις 20 χώρες με υψηλές εκπομπές μεθανίου στον κόσμο συμμετέχουν πλέον στην προσπάθεια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου και το 60% της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον, περισσότερες από 20 οργανώσεις ανακοίνωσαν συνδυασμένες δεσμεύσεις άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της εφαρμογής της παγκόσμιας δέσμευσης για μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Τι επιπτώσεις προκαλεί το μεθάνιο

Το μεθάνιο συμπεριλαμβάνεται στα αέρια του θερμοκηπίου και, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της καθαρής αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Σχέδιο Μεθανίου δεσμεύονται για έναν συλλογικό στόχο μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και για τη χρήση μεθόδων απογραφής και ορθών πρακτικών στον ποσοτικό προσδιορισμό των εκπομπών μεθανίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές υψηλών εκπομπών. Η επιτυχής εφαρμογή  της δέσμευσης θα μείωνε τη υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τουλάχιστον 0,2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος