ΕΔΑΔ: Δεύτερη καταδίκη της Πολωνίας για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε σήμερα ομόφωνα, ότι  η Πολωνία παραβιάζει το άρθρο 6, παράγραφος 1, περί δικαιώματος σε δίκαιη ακρόαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην υπόθεση Dolińska-Ficek και Ozimek κατά Πολωνίας, που αφορά την δικαστική μεταρρύθμιση,  προσθέτοντας έτσι μια δεύτερη καταδίκη κατά της χώρας, ενώ εκκρεμούν άλλες 56 για το ίδιο θέμα.

Η υπόθεση αφορά καταγγελίες που υποβλήθηκαν από δύο δικαστές της Πολωνίας, ότι το Τμήμα Έκτακτης Αναθεώρησης και Δημοσίων Υποθέσεων του Αρείου Πάγου της χώρας, που είχε αποφασίσει για υποθέσεις που τους αφορούσαν, δεν αποτελεί  «δικαστήριο που ιδρύθηκε με νόμο» και δεν έχει αμεροληψία και ανεξαρτησία.

Οι καταγγελίες των πολωνών δικαστών

Κατήγγειλαν ιδίως, ότι η Ολομέλεια της Έκτακτης Αναθεώρησης και Δημοσίων Υποθέσεων, ένα από δύο νεοσύστατα τμήματα του Αρείου Πάγου, συγκροτήθηκαν από δικαστές, που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Πολωνίας μετά από σύσταση του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου, το συνταγματικό όργανο στην Πολωνία που διασφαλίζει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών. Αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης από την έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα δικαστικά μέλη του δεν εκλέγονται πλέον από δικαστές αλλά από την Κάτω Βουλή.

Η υπόθεση είναι μία από τις 57 αιτήσεις κατά της Πολωνίας, που υποβλήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2018-2021, σχετικά με διάφορες πτυχές της αναδιοργάνωσης του πολωνικού δικαστικού συστήματος που ξεκίνησε το 2017.

ΕΔΑΔ: Δεύτερη καταδίκη της Πολωνίας για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα
ERT

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

Το Δικαστήριο τόνισε στην απόφαση του, ότι καθήκον του δεν είναι να αξιολογήσει τη νομιμότητα της αναδιοργάνωσης της πολωνικής δικαιοσύνης στο σύνολό της, αλλά να καθορίσει εάν, και εάν ναι, πώς, οι αλλαγές  έχουν επηρεάσει τα δικαιώματα εναγόντων βάσει του άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διαδικασία διορισμού των δικαστών έχει επηρεαστεί αδικαιολόγητα από την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, ενέργεια που αποτελεί θεμελιώδη παρατυπία, επηρεάζοντας δυσμενώς την όλη διαδικασία, ενώ έθεσε σε κίνδυνο τη νομιμότητα της Ολομέλειας των Έκτακτων Αναθεωρήσεων και Δημοσίων Υποθέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έχει εξετάσει τις υποθέσεις των προσφευγόντων.

Κατά την άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  το τμήμα αυτό του πολωνικού Αρείου Πάγου, δεν  είναι επομένως «ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που έχει συσταθεί με νόμο» κατά την έννοια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης μια προφανή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου, που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου», καθώς ο Πρόεδρος της Πολωνίας προέβη σε δικαστικούς διορισμούς παρά την οριστική δικαστική απόφαση για αναστολή της εφαρμογής  της πολωνικής απόφασης, που τοποθετεί δικαστές στο τμήμα Έκτακτης Αναθεώρησης και Δημοσίων Υποθέσεων στο εν λόγω δικαστήριο.

Επιβεβαίωση της Προέδρου της ΕΕ

Η απόφαση που μοιάζει πολύ με εκείνη μιας προυγούμενης και ανάλογης απόφασης κατά Πολωνίας τον Ιούλιο του 2021, έρχεται να επιβεβαιώσει την δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν, στην διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του Πολωνού Πρωθυπουργού  που μίλησε τότε για «παράνομο δικαστήριο» του οποίου οι αποφάσεις δεν είναι νόμιμες.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος