ECDC: Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ

Δεδομένης της υψηλότερης πληθυσμιακής ανοσίας στην ΕΕ, καθώς και της προηγούμενης εμφάνισης και της επακόλουθης αντικατάστασης των παραλλαγών που κυκλοφορούν επί του παρόντος στην Κίνα από άλλες υποκατηγορίες της παραλλαγής Όμικρον στην ΕΕ, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ, τονίζει σε ανακοίνωση του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σημειώνει ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική απάντηση των πολιτών της ΕΕ, ενω επιπλέον, οι πολίτες της ΕΕ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τα κρούσματα  της COVID-19, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους θανάτους καθώς και τη χωρητικότητα και την πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Κίνα.

Τo ευρωπαϊκό κέντρο, εκτιμά ότι υψηλά επίπεδα λοιμώξεων SARS-CoV-2 και αυξημένη πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Κίνα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες λόγω της χαμηλής πληθυσμιακής ανοσίας και της χαλάρωσης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Η Κίνα έχει παράλληλα αρχίσει να καταθέτει αλληλουχίες SARS-CoV-2 στο GISAID EpiCoV σε υψηλότερους αριθμούς. Από την 1η έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022, η Κίνα έχει καταθέσει 592 ακολουθίες, από τις οποίες 540 ακολουθίες κατατέθηκαν την εβδομάδα από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, από τις συνολικά 592 αλληλουχίες που υποβλήθηκαν από την Κίνα, οι 437 είχαν πρόσφατες ημερομηνίες συλλογής δειγμάτων μεταξύ 1 και 24 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτές οι αλληλουχίες ανήκαν κυρίως στις παραλλαγές BA.5.2 (35%), BF.7 (24%), BQ.1 (18%), BA.2.75 (5%), XBB (4%), ΒΑ.2 (2%). Επιπλέον, από περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια, οι παραλλαγές BA.5.6, BA.4.6, BM.4.1.1 και BA.2.3.20 έχουν επίσης εντοπιστεί ότι κυκλοφορούν στην Κίνα. Δεν έχει εντοπιστεί νέα παραλλαγή.

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος