Ε.Σ: Υπόλογη η Τσεχία για την ρητορική μίσους κατά των εθνικών μειονοτήτων

Παρότρυνση στις αρχές της Τσεχίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων εναντίον των μειονοτικών ομάδων που εκτίθενται περισσότερο σε ρητορική μίσους, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής δίωξης υποθέσεων εγκληματικής φύσης, απηύθυνε σήμερα  η Επιτροπή για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η επιτροπή, προτρέπει τις αρχές να εφαρμόσουν τη Στρατηγική της ΕΕ για την Ένταξη των Ρομά και να αποζημιώσουν τις γυναίκες που ήταν θύματα εξαναγκαστικής στείρωσης, ένα μέτρο που φαίνεται να αντιμετωπίστηκε από νόμο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τσεχίας τον Ιούνιο και υπογράφηκε από τον Τσέχο Πρόεδρο τον Αύγουστο. Αναγνωρίζει παράλληλα τις θετικές εξελίξεις, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης και σχετικά με την απομάκρυνση της φάρμας χοίρων στον τόπο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης για τους Ρομά, στο Λέτι.

Να ξεπεραστούν οι ριζωμένες ιστορικές προκαταλήψεις

Εκφράζει ωστόσο τη λύπη της, για το γεγονός ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται περιπτώσεις ρητορικής μίσους εναντίον ιδιαίτερα των Ρομά, των μουσουλμάνων μεταναστών και των Γερμανών, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συχνά υποστηρίζονται από δηλώσεις επικρατουσών πολιτικών. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι βαθιά ριζωμένες ιστορικές προκαταλήψεις κατά ορισμένων εθνικών μειονοτήτων, καλούνται οι αρχές να διασφαλίσουν ότι η γενική εκπαίδευση παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό των εθνικών μειονοτήτων, καθώς και τη συμβολή τους στην τσεχική κοινωνία.

Η κατάσταση αυτή στην Τσεχία οδηγεί πολλά άτομα που ανήκουν σε ορισμένες εθνικές μειονότητες στην απόφαση να μην δηλώνουν την εθνική τους καταγωγή σε απογραφές φοβούμενοι αρνητικές συμπεριφορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην πληρούνται τα πληθυσμιακά όρια που απαιτούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συγκεκριμένα δικαιώματα. Επιπλέον φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά ότι η πολωνική μειονότητα είναι η μόνη που επωφελείται από ένα ολοκληρωμένο μοντέλο γλωσσικής εκπαίδευσης μειονοτήτων και μια τακτική πρακτική της χρήσης της γλώσσας της σε σχέσεις με τις τοπικές αρχές σε ορισμένες περιοχές. Η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει τις αρχές να αξιολογήσουν τις ανάγκες άλλων εθνικών μειονοτήτων όσον αφορά την εκπαίδευση στις μειονοτικές γλώσσες και τη χρήση τέτοιων γλωσσών στην τοπική διοίκηση.

Προστασία των εθνικών μειονοτήτων

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων είναι η πιο ολοκληρωμένη συνθήκη της Ευρώπης για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό πολυμερές μέσο αφιερωμένο στην προστασία των εθνικών μειονοτήτων παγκοσμίως και η εφαρμογή του παρακολουθείται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελούμενη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 1998 και τώρα ισχύει σε 39 χώρες.

Η Τσεχική Δημοκρατία εφαρμόζει την προστασία που παρέχει η συνθήκη σε 14 εθνικές μειονότητες όπως Λευκορώσοι, Βούλγαροι, Κροάτες, Γερμανοί, Έλληνες, Ούγγροι, Πολωνοί, Ρομά, Ρώσοι, Ρουθήνιοι, Σέρβοι, Σλοβάκοι, Ουκρανοί και Βιετναμέζοι, οι οποίοι εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση Συμβούλιο Εθνικών Μειονοτήτων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος