Δυο αυγά την ημέρα μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο πραγματικός "ένοχος" για την αύξηση της χοληστερόλης είναι τα κορεσμένα λιπαρά, υποστηρίζει η μελέτη.

Για πολλά χρόνια, τα αυγά θεωρούνταν ο «συνήθης ύποπτος» όταν αναφερόμασταν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και καρδιοπάθειες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κάποιες μελέτες τα θεωρούν επιβλαβή για την καρδιακή υγεία, άλλες τα αναδεικνύουν ως πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών στοιχείων.

Τώρα, μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα που επιβεβαιώνουν πως, τελικά, τα αυγά είναι όντως ωφέλιμα. Η μελέτη εξετάζει τις ξεχωριστές επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης στα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης.

«Τα αυγά έχουν αδίκως “κατηγορηθεί” λόγω παλαιών διατροφικών συστάσεων. Είναι μοναδικά – περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά λίγα κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη έχει συχνά προκαλέσει αμφιβολίες για τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή», αναφέρει ο επιστήμονας Τζόναθαν Μπάκλεϊ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

«Στη μελέτη μας διαχωρίσαμε τις επιδράσεις της χοληστερόλης και του κορεσμένου λίπους και διαπιστώσαμε ότι η υψηλή διατροφική χοληστερόλη από τα αυγά- όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά- δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Αντίθετα, ο πραγματικός ένοχος για την αύξηση της χοληστερόλης ήταν τα κορεσμένα λιπαρά» εξηγεί.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 61 ενήλικες με παρόμοια αρχικά επίπεδα LDL χοληστερόλης και τους ζήτησαν να ακολουθήσουν τρία διαφορετικά πλάνα διάρκειας πέντε εβδομάδων το καθένα. Συνολικά, 48 άτομα ολοκλήρωσαν και τις τρεις.

  • Το πρώτο διατροφικό πλάνο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης, σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, με κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα.
  • Το δεύτερο περιλάμβανε χαμηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αλλά υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, και δεν περιλάμβανε αυγά.
  • Το τρίτο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης όσο και κορεσμένων λιπαρών, με ένα αυγό την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συνδεόταν με αύξηση της LDL χοληστερόλης. Αντίθετα, η δίαιτα με υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αλλά χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οδήγησε σε μείωση της LDL – υποδεικνύοντας ότι τα αυγά δεν ευθύνονται για την αύξηση της κακής χοληστερόλης.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι παρουσιάσαμε αποδείξεις υπέρ του ταπεινού αυγού», λέει ο Μπάκλεϊ. «Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τα αυγά, αλλά μάλλον για την επιπλέον μερίδα μπέικον ή το λουκάνικο που συνήθως τα συνοδεύουν, καθώς αυτά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν την καρδιακή σας υγεία» καταλήγει ο ερευνητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος