Δράσεις για το προσφυγικό – Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου (vid)

Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στη Μυτιλήνη, όπου συνωστίζονται τουλάχιστον 18 με 20.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις αστυνομίας και τοπικών αρχών. Το πρωί 37 ψυχές, ανάμεσα τους και ένα οκτάμηνο μωρό διασώθηκαν από τα παγωμένα νερά, μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης.

Η κατάσταση στους καταυλισμούς της Λέσβου παραμένει έκρυθμη. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη ΕΡΤ, εκτίμησε ότι αυτή θα ομαλοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Προανήγγειλε τη δρομολόγηση περισσότερων πλοίων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που συνεχίζουν να βουλιάζουν από τις προσφυγικές ροές.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ενίσχυση του ΠΕΔΥ της Λέσβου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης την οποία συγκάλεσε για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στο προσφυγικό ανακοίνωσε επίσης:

  • Συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για τη στελέχωση των Κινητών Μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ στους χώρους πρώτης υποδοχής με υγειονομικό προσωπικό.
  • Συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με στόχο την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με διασώστες και των χώρων πρώτης υποδοχής με νοσηλευτές.
  • Εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
  • Λεπτομερή καταγραφή των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων- μεταναστών με στόχο τη χρηματοδοτική κάλυψη.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συγκεντρώνεται υλικοτεχνική υποδομή και ιατροφαρμακευτικό υλικό για το Δήμο Λέσβου.

Με επιστολή του, προς όλους του Δημάρχους της χώρας , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζητεί να διαθέσουν έστω και προσωρινά, μηχανήματα, απορριμματοφόρα, σάρωθρα, και βυτία, στο δήμο Λέσβου.

Επίσης, η ΚΕΔΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συντονίζουν κλιμάκιο ιατρών το οποίο θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να παράσχει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια όπου απαιτείται.

Στην Αθήνα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διανομή φαγητού και νερού σε μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν προσωρινά στην πλατεία Βικτωρίας.
Η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, από τις 12:30 έως τις 14:30 από κλιμάκιο εθελοντών του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Εξάλλου να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έλαβε σήμερα το ελληνικό αίτημα για την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ υποβλήθηκε και αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες έδωσε στη δημοσιότητα γράφημα στο οποίο καταγράφονται οι ροές των προσφύγων στη λεκάνη της Μεσογείου σε μια προσπάθεια, όπως τονίζεται, να κατανοήσουμε το μέγεθος της κρίσης.

Σχετική είδηση: Αλληλεγγύη διαρκείας για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος