Δραματική κατάσταση δείχνουν τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την μετακίνηση ουκρανών προσφύγων

Δραματική παραμένει η κατάσταση σε χώρες γειτονικές ή κοντά στην Ουκρανία εξαιτίας την συνεχιζόμενης ροής προσφύγων, με αποτέλεσμα  οι χώρες αυτές να  έχουν ενεργοποιήσει τα συστήματα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή προσφύγων.

Τα επίκαιρα στοιχεία δείχνουν οτι πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γύρω χώρες, με το 59% από αυτούς στην Πολωνία ακολουθούμενη από τη Ρουμανία με 15%, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από τέσσερα εκ. άνθρωποι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να αναζητήσουν προστασία και υποστήριξη σε όλες περιοχές.

Τσεχία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έως και στις 23 Μαρτίου 2022 εισήλθαν στην Τσεχία περίπου 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δηλώσει όριο 250.000 ατόμων για τα οποία η χώρα μπορεί να παρέχει ένα βασικό βιοτικό επίπεδο. Οι δυνατότητες απορρόφησης προσφύγων του κράτους είναι επομένως στα όριά τους, με περίπου 300.000 πρόσφυγες επί του παρόντος στη χώρα. Στις 22 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ μια δέσμη νομοθετικών πράξεων με στόχο να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην Τσεχία.

Ουγγαρία

Το ίδιο διάστημα περίπου 330.877 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στην Ουγγαρία. Η Ουγγαρία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που φθάνουν από την Ουκρανία, αντιπροσωπεύοντας το 9% του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού. Μετά την εγγραφή τους για προσωρινή προστασία, παρέχεται σε όλους τους πρόσφυγες πλήρης πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στο ουγγρικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. 

Πολωνία

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εισήλθαν στην Πολωνία μέχρι στις 23 Μαρτίου περίπου 2.173.944 Ουκρανοί πρόσφυγες, που αντιστοιχούν στο 59% του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού. Η Βαρσοβία φιλοξενεί περίπου 300.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ η Κρακοβία έχει δεχθεί και φιλοξενεί περίπου 130.000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Πολωνία με νόμο απαιτεί από τα παιδιά της Ουκρανίας που σκοπεύουν να μείνουν στην Πολωνία περισσότερο από τρεις μήνες να εμβολιαστούν σύμφωνα με το πολωνικό ημερολόγιο εμβολιασμού. Η πολωνική κυβέρνηση έχει διαθέσει σχεδόν 2 δις.  δολάρια ΗΠΑ για υπηρεσίες υγείας από το Πολωνικό Ταμείο Υγείας.

Δημοκρατία της Μολδαβίας

Περίπου 374. 059 πρόσφυγες εισήλθαν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Από τις 17 Μαρτίου λειτουργούσαν συνολικά 102 κέντρα που εξουσιοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση να φιλοξενούν πρόσφυγες συνολικής χωρητικότητας 9245, όπου καταφύγει μέχρι σήμερα 4270 άτομα.

Ρουμανία

Μέχρι στις 23 Μαρτίου έιχαν εισέλθει στην Ρουμανία περίπου 563.519 Ουκρανοί πρόσφυγες. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα είναι σε διαμετακόμιση προς άλλες χώρες, κυρίως προς την Ουγγαρία κατά 47% και τη Βουλγαρία κατά 19%. Συνολικά, το ποσοστό πληρότητας στα κέντρα διαμονής είναι 23,8%. Μέχρι τις 22 Μαρτίου 49 πρόσφυγες έχουν λάβει ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομεία.

Σλοβακία

Τέλος στο έδαφος της Σλοβακίας έχουν καταφύγει περίπου 260. 244 Ουκρανοί πρόσφυγες. Υπάρχουν τρία ανοιχτά συνοριακά περάσματα μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας: Στη Σλοβακία, η υγειονομική περίθαλψη προσφύγων παρέχεται δωρεάν για τις πρώτες 30 ημέρες. Πληρώνεται από το κράτος μέσω της Γενικής Ασφαλιστικής Εταιρείας Υγείας. Υπάρχουν 17 νοσοκομεία στην ανατολική Σλοβακία που είναι αφιερωμένα στη θεραπεία των προσφύγων που φτάνουν από την Ουκρανία. Ψυχολόγοι που εργάζονται στα σύνορα έχουν αναφέρει ότι θεραπεύουν έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που βιώνουν κρίσεις πανικού.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος