Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου με την ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη.
Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης κατήγγειλε την αποστολή, με τον επίτροπο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, για «κατάφωρη παραβίαση της λιβυκής κυριαρχίας και της διπλωματικής δεοντολογίας», ακυρώνοντας αιφνιδιαστικά την προγραμματισμένη επίσκεψή τους και κηρύσσοντάς τους «ανεπιθύμητα πρόσωπα».
Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή αποστολή είχε επαφές στην Τρίπολη, με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, για τις μεταναστευτικές ροές και την μεγάλη πίεση που δέχεται η Κρήτη.
Το χρονικό
Το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα έγινε όταν η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία έφτασε στη Βεγγάζη από την Τρίπολη, για την προγραμματισμένη συνάντηση της με τον στρατηγό Χαφτάρ.
Στο αεροδρόμιο όμως μέλη της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης επέμειναν ότι η συνάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή τους σε μια κίνηση εκβιαστικού χαρακτήρα, ώστε να αποσπάσουν μια έμμεση αναγνώριση από την ΕΕ.
Η ευρωπαϊκή αποστολή δεν είχε εξουσιοδότηση να συνομιλήσει με την εναλλακτική κυβέρνηση και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εναλλακτικό πρωθυπουργό Οσάμα Χαμάντ ο οποίος χαρακτήρισε την αποστολή ανεπιθύμητη και δήλωσε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Βεγγάζη, κάτι που συνέβη αμέσως μετά.
Όσον αφορά στις επιδιώξεις του Χαφτάρ, ενδεχομένως πίσω από τη κίνηση αυτή να είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όχι μόνο για να αποσπαστούν χρηματοδοτικά ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την ντε φάκτο αναγνώριση της οντότητας της ανατολικής Λιβύης, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Βεγγάζη.
Το επεισόδιο αυτό πάντως δείχνει τις μεγάλες δυσκολίες που θα υπάρξουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, καθώς κύρια αφετηρία των ροών είναι πλέον το Τομπρούκ και τα γύρω λιμάνια της ανατολικής Λιβύης. Και αυτό ακριβώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προφανώς ο στρατηγός Χαφτάρ.
Οι αντιδράσεις
«Πρέπει να καταλάβει η Λιβύη, ότι δεν γίνεται να αγνοήσει τον παράγοντα ευρωπαϊκή ένωση, και ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη περνάει και από την Αθήνα» σχολίασε στο ΕΡΤNews ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι «θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε».
Διαβάστε επίσης Π. Μαρινάκης για Λιβύη: «Η κυβέρνηση εξετάζει πιο αυστηρά μέτρα – Πρωτοφανές αυτό που έγινε»
Η σιωπή της Κομισιόν έσπασε: Διπλωματικό παρασκήνιο και επόμενα βήματα μετά τη Βεγγάζη
Η Κομισιόν κρατούσε επισήμως κλειστά τα χαρτιά της για αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή, καθώς αναγνώριζε τα προβλήματα και τις διπλωματικές δυσκολίες. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του EΡΤNews Έλενα Αποστολίδου τώρα πια, βρίσκεται σε έντονο παρασκήνιο, με κορυφαίους αξιωματούχους να συζητούν για τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει – αλλά και για τα προσεκτικά μηνύματα που θα δώσει.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μπρούνερ, και ήδη υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις για το πώς θα διορθωθεί το διπλωματικό επεισόδιο: παρασκηνιακά ή πιο αποφασιστικά και, στο δια ταύτα, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις από τα κράτη-μέλη για το μεταναστευτικό ζήτημα – κυρίως από τις χώρες που πλήττονται άμεσα και συμμετείχαν στην αποστολή. Μαζί αναμένεται να συντονίσουν μέρος των επόμενων ενεργειών: βρίσκονται ήδη σε επαφές εκπρόσωποι των Επιτρόπων Μετανάστευσης και Μεσογείου με τις αρχές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς το πρόβλημα πλέον γίνεται ξεκάθαρα πιο βαθύ.
Στη 1 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένο το καθιερωμένο briefing της Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων.
Από χθες ήδη η Κομισιόν εξέπεμπε μήνυμα αυστηρής στάσης και διπλωματικής ψυχραιμίας.. Με ανάρτηση του στο Χ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ, μιλούσε για δύο πλευρές αυτής της αποστολής. Η πρώτη στην Τρίπολη έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, για τις προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης. Στο δεύτερο μέρος, αναφέρεται στις συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη, δηλώνοντας ότι «δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν».
We just concluded our mission to Libya together with the Ministers responsible for migration from Greece, Italy and Malta.
— Magnus Brunner (@magnusbrunner) July 8, 2025
In Tripoli, we held in-depth discussions with Prime Minister Dbeibeh, Foreign Minister Al-Baour, Interior Minister Trabelsi, and Labour Minister Al-Abed. We… pic.twitter.com/NxYowK6tLt
Την ίδια ώρα υπό την πίεση των μεταναστευτικών ροών παραμένει η Κρήτη. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στις ακτές της Κρήτης και της Γαύδου, από την Κυριακή.
Αρχές και κάτοικοι σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, έχουν φτάσει στα όριά τους και η κυβέρνηση προαναγγέλλει δραστικά μέτρα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος