Δικογραφία για Τέμπη: Αντίγραφο πήρε ο Χρήστος Σπίρτζης – Μόνο δώδεκα βουλευτές την έχουν μελετήσει

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τη δικογραφία για τα Τέμπη. Η κυβέρνηση, με οδηγό το μοντέλο Τριαντόπουλου, επισημαίνει ότι οι πολιτικοί πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με τους πολίτες και να δικάζονται από φυσικό δικαστή. Η αντιπολίτευση επιμένει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή δύο μέρες. Ωστόσο, οι δεκάδες χιλιάδες σελίδες και η απαγόρευση αντιγράφων φαίνεται ότι αποθαρρύνουν τους βουλευτές για την ανάγνωσή της.

Δώδεκα βουλευτές έχουν προσέλθει και έχουν δει μέχρι στιγμής την ογκοδέστατη δικογραφία για τα Τέμπη, που απέστειλε στη Βουλή η εισαγγελία της Λάρισας.

Αντίγραφο της δικογραφίας πήρε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, που εμπλέκεται στην υπόθεση, μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει στον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.

Οι βουλευτές, μπορούν να βλέπουν τη δικογραφία στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης στον πρώτο όροφο της Βουλής και δεν έχουν δικαίωμα να φωτογραφίζουν σημεία της δικογραφίας.

Σήμερα, γνώση της δικογραφίας έλαβαν και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ Τάσος Οικονομόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως, από την ασφάλεια της Βουλής.

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τη δικογραφία για τα Τέμπη

Στον απόηχο της διαβίβασης της δικογραφίας για τα Τέμπη στην Βουλή, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην Δικαιοσύνη.

«Η λογική Τριαντόπουλου για εμάς είναι οδηγός. Θεωρούμε ότι πρέπει και οι πολιτικοί να δικάζονται όπως οι πολίτες από τον φυσικό δικαστή» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Και συνέχισε: «Μιλάμε για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, η οποία γίνεται από την αντιπολίτευση, με σκοπό να εξοργίσει την κοινωνία. Επειδή όμως μιλάμε για μια αντιπολίτευση που έχει χάσει κάθε ίχνος της αξιοπιστίας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αξιόπιστοι. Αυτοί που μιλάνε για κακούργημα δεν το βασίζουν σε δεδομένα».

Την κατάθεση αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προαναγγέλλει το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε χρέος όλα τα κόμματα να κάνουμε προανακριτική για να πάνε οι υπουργοί, όπως πάνε και απλοί πολίτες, στην Δικαιοσύνη μετά από έρευνα του κοινοβουλίου βάσει του Συντάγματος. Το κάναμε για τον Καραμανλή για την 717, το αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία. Το κάναμε με τον Τριαντόπουλο, είπε “ναι” η Νέα Δημοκρατία σε μια δική της version, γιατί βγήκε ο κόσμος στους δρόμους. το ίδιο θα κάνουμε θα δουλέψει νομική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από την Λένα δημοσιογραφικές πληροφορίες Αν πάνε για κακουργηματικές οι υφιστάμενοι, πρέπει να πάει κι αυτός για κακούργημα».

Με την δικογραφία προσβάσιμη στους βουλευτές, κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Ο κ. Μαρινάκης είπε: «Έχετε φωνάξει πολλούς από την αντιπολίτευση, τους ακούσατε αυτές τις ημέρες να μιλάνε για ξυλόλια, συγκαλύψεις;». (…) «Ο ίδιος ο πρόεδρός του έχει πει δύο πράγματα: Πρώτον δεν εμπιστεύομαι την Δικαιοσύνη και ο Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης. Τι λένε τώρα; Θέλουμε να διαβάσουμε τα στοιχεία. Έπεσε στο κενό αυτή η προσπάθεια».

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που βαφτίζει το ψάρι κρέας, επειδή ο ελεγχόμενος υπουργός λέγεται Καραμανλής. Θέλουν να του εξασφαλίσουν ιδιότυπη ασυλία μέσω μιας fast track διαδικασίας, που θα προσιδιάζει σε παρωδία προανακριτικής» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.

Την σύσταση προανακριτικής επιτροπής ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί το μοντέλο Τριαντοπουλου στην διαδικασία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανίας Παπαγεωργίου δήλωσε μεταξύ άλλων στις «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews: «Θα πρέπει τα έγγραφα και οι διαδικασίες να γίνονται στη σειρά τους. Άρα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μελετάται η δικογραφία, ό,τι κι αν λέει κακούργημα ή πλημμέλημα, γίνεται η προανακριτική βγαίνει το πόρισμα στέλνεται στον φυσικό δικαστή.

Ο Λευτέρης Νικολαου Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά: «Το μοντέλο Τριαντόπουλου όσο υπάρχει νόμος περί ευθύνης υπουργών, είναι πλάνη να λέει κανείς ότι θα πάει σε φυσικό δικαστή».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Μεταφορών βάζει το χρονικό ορόσημο στα τέλη του 2026 για την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας στην γραμμή Αθήνας Θεσσαλονίκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σημείωσε: «Σε όλη αυτή τη γραμμή το 2026 θα έχουμε τα συστήματα που χρειάζονται».

Για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή πρέπει να κατατεθεί αίτημα από 30 βουλευτές.

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος