Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου: Συμπαράταξη ελευθέρων επαγγελματιών για αντιμετώπιση ασφαλιστικού

Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου επισημαίνει ότι το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν στηρίζεται στη φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας, πλήττει τους δικηγόρους με μικρό όγκο εργασιών και  αυξάνει στην ουσία τις ασφαλιστικές εισφορές για όλους. Επιπλέον ο δικηγορικός Σύλλογος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τους εκπροσώπους  τοπικά των ελεύθερων επαγγελματιών και διοργανώνει συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις έξη το απόγευμα στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Στόχος είναι να υπάρξει μία κοινή πορεία που θα περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα και τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για το ασφαλιστικό ανοιχτής στους πολίτες της Μαγνησίας.

Η ανακοίνωση

Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε κάτι το αυτονόητο, που όμως στην Ελλάδα του 2016 έπαψε να είναι αυτονόητο: «Το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα, δηλαδή στις εισφορές, που έχουν καταβάλλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες και εργαζόμενοι. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς  αυτή την κατεύθυνση».

Δυστυχώς όμως μόνο προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή τη φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού, που δόθηκε στη δημοσιότητα και ειδικότερα το άρθρο 53. Πρόκειται για το άρθρο με το οποίο θεσπίζεται νέο σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2017  για ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. και του Ο.Α.Ε.Ε., που θα έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Έτσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν πλέον ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016. Αυτό το 20% όμως πιθανότατα θα είναι 38%, αφού στο 20% θα προστίθεται ποσοστό 18% για κύρια κι επικουρική σύνταξη και για ασφάλιση Υγείας. Ανάλογα λοιπόν με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα καθενός ο ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας προβλέπεται ότι θα καταβάλλει ετησίως το ανώτερο μέχρι και 28.000 (μηνιαίως 2.333,33) ευρώ για να πάρει μία σύνταξη, η οποία με το νέο ασφαλιστικό θα περικοπεί από τα 1.795 ευρώ στα 1.346 ευρώ. Επομένως για ποια ανταποδοτικότητα μπορούμε να μιλάμε;

Το αντεπιχείρημα του κ. Υπουργού είναι ότι με το νέο σύστημα ευνοούνται οι χαμηλού εισοδήματος ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτοί όμως πλέον θα καταβάλλουν μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, όπως και οι υπόλοιποι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση. Μέχρι σήμερα όμως, τουλάχιστον όσον αφορά τους δικηγόρους, οι δικηγόροι με προϋπηρεσία από 1-1-2010 και μετά επιβαρύνονται με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Πλέον και αυτοί, όπως ακόμη και οι δικηγόροι μηδενικού φορολογητέου εισοδήματος, θα καταβάλλουν μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, η οποία δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% (+18%) επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ) δηλαδή θα καταβάλλων ετησίως 2672, 52 ευρώ.

Σήμερα όμως οι δικηγόροι με προϋπηρεσία από 1-1-2012 έως 31-12-2015 καταβάλλουν ετησίως 1.279,08 ευρώ. Άρα, εφόσον ισχύσει το συν 18% , θα πληρώσουν 1.393,44 ευρώ περισσότερα. Οι δικηγόροι με προϋπηρεσία από 1-1-2010 έως  31-12-2015 καταβάλλουν ετησίως 1470,24 ευρώ. Άρα θα πληρώσουν 1202,28 ευρώ παραπάνω. Ευνοημένοι ίσως, με την προϋπόθεση όμως ότι το καθαρό φορολογητέο τους εισόδημα είναι ετησίως κατώτερο των 10.000 ευρώ, θα μπορούσαν να είναι οι δικηγόροι με προϋπηρεσία από 1-1-1993 έως 31-12-2008, που σήμερα, μετά την πρόσφατη αιφνίδια αύξηση των 493,55 ευρώ, καταβάλλουν 3.927, 84 ευρώ. Αυτό όμως θα το δούμε στην πράξη.

Και όλα αυτά ενώ οι δικηγόροι πέρα του 20 + 18% , θα καταβάλλουν ως προείσπραξη επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη και 15% ως παρακρατούμενο φόρο, φορολογούμενοι με 26%, θα προκαταβάλλουν φόρο για το επόμενο έτος 100% , θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, Φ.Π.Α. 23% κ.λπ. Όλα αυτά ενώ κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών, που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, απειλούμενοι και με κατασχέσεις. Για παράδειγμα ασφαλιστικές εισφορές για το 2014 στο Ε.Τ.Α.Α. – ΤΑ.Ν , παραδίνοντας βιβλιάρια στον Δ.Σ.Β. κατέβαλε μόνο το 44,80 % των δικηγόρων του Βόλου.

Με τέτοια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών αναμένει  ο κ. Υπουργός ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για το ασφαλιστικό; Για να μην απολογηθεί λοιπόν και μάλιστα πολύ σύντομα η Κυβέρνηση, για ένα λάθος, ας έχει υπόψη της ότι η στερνή γνώση είναι η πληρέστερη, αλλά και η λιγότερο χρήσιμη γνώση. Τις διορθώσεις που είναι βέβαιο ότι σύντομα θ’ αναγκαστεί να κάνει για το ασφαλιστικό, ας μην αναγκαστεί να τις κάνει. Εκτός κι αν στη σημερινή Ελλάδα το να λέγεσαι ελεύθερος επαγγελματίας είναι καταδικαστέο.

Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο κεντρικά, αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι αναγκαία η συμπαράταξη όλων των απασχολούμενων σε κλάδους, που ασφαλιστικά υπάγονται στο Ε.Τ.Α.Α και στον Ο.Α.Ε.Ε. Ως Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, μέσω του Προέδρου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία για κινητοποίηση των εκπροσώπων τοπικά των ελεύθερων επαγγελματιών με πρώτη συνάντηση την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18:00 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Στοχεύοντας σε μια κοινή πορεία, που θα περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα και τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για το ασφαλιστικό ανοιχτής στους πολίτες της Μαγνησίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος