Το πρώτο αστικό Βρώσιμο Δάσος της Ελλάδας, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, μας υποδέχεται για ένα μοναδικό διήμερο βιωματικών εργαστηρίων περμακουλτούρας που θα πραγματοποιηθεί στις 13 & 14 Δεκεμβρίου 2025, 09:00–18:00. Η δράση απευθύνεται σε όσους και όσες αγαπούν την οικολογία, τη γη και τις συμμετοχικές πρακτικές και θέλουν να γνωρίσουν στην πράξη πώς μπορούμε να δημιουργούμε βιώσιμες πόλεις.
Ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία του, το Βρώσιμο Δάσος της Νεάπολης έχει εξελιχθεί σε έναν ζωντανό κόμβο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, φιλοξενώντας εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες σε εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.
Σήμερα, το cob.gr και η Μαμαγαία προσκαλούν το κοινό της πόλης να συμμετέχει ενεργά στη φροντίδα του τόπου, και να γνωρίσει στην πράξη τις αρχές της περμακουλτούρας. Τα εργαστήρια θα συντονίσει ο Χρήστος Κοντομάνος, από το cob.gr και ειδικός στην περμακουλτούρα, ο οποίος φέρνει στη Θεσσαλονίκη μοναδική εμπειρία στον σχεδιασμό και τη δημιουργία οικολογικών συστημάτων. Με τη γνώση και την πρακτική του καθοδήγηση, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τις αρχές και τις εφαρμογές της αστικής περμακουλτούρας.
Το διήμερο πραγματοποιείται από τις 09:00 έως τις 18:00 και περιλαμβάνει σειρά δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στη βιοποικιλότητα, το έδαφος και τις συμμετοχικές παρεμβάσεις στο πεδίο.
Το Σάββατο ξεκινά με γνωριμία των συμμετεχόντων/ουσών και εισαγωγή στα “Food Forests” και τη φιλοσοφία τους, συνεχίζεται με παρουσίαση παραδοσιακών σπόρων και θεωρίας γενετικής και ολοκληρώνεται με βιωματικά εργαστήρια αστικής περμακουλτούρας, παραγωγής μικροοργανισμών δάσους (teku cana) και δημιουργίας σποροβομβών.
Την Κυριακή, η δράση επικεντρώνεται στην επί τόπου φροντίδα του Βρώσιμου Δάσους με φυτεύσεις, κλαδέματα, κομποστοποίηση και εδαφοκάλυψη, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν ομαδικές δραστηριότητες με τα μέλη του δικτύου νέων NextGEN Greece.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος