Ζελένσκι: Δεν ενημερώθηκα από τις ΗΠΑ για τη διαρροή αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων

«Δεν είχαμε αυτή την πληροφορία, δεν γνώριζα» υπογράμμισε ο Β. Ζελένσκι στην εφημερίδα Washington Post

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στην εφημερίδα Washington Post, πως έμαθε από τα δημοσιεύματα στον Τύποκαι όχι από την Ουάσιγκτονπως υπήρξε διαρροή αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

«Δεν ενημερώθηκα από τον Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο εκ των προτέρων», υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι στην αμερικανική εφημερίδα. «Δεν είχαμε αυτή την πληροφορία, δεν γνώριζα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, περιορίστηκε χθες Τρίτη να δηλώσει πως «δεν είναι σε θέση να πει αν αυτό είναι αληθές ή όχι», επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Κίεβο στη σύρραξη.

Τα αμερικανικά διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Απριλίου, αφού διέρρευσαν στο διαδίκτυο, αποκαλύπτουν άβολες λεπτομέρειες για το πώς βλέπει η Ουάσιγκτον την εξέλιξη του πολέμου, δείχνουν –μεταξύ άλλων– πως οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ιδιαίτερα στα τέλη Φεβρουαρίου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Νεαρός αμερικανός στρατιωτικός συνελήφθη για τη διαρροή των εγγράφων αυτών και του ασκήθηκε δίωξη τη 14η Απριλίου.

«Για εμάς, όλα όσα ενημερώνουν τον εχθρό μας εκ των προτέρων αποτελούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μειονέκτημα», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Το επεισόδιο «δεν ωφελεί τη φήμη του Λευκού Οίκου, δεν ωφελεί τη φήμη των ΗΠΑ», έκρινε ο κ. Ζελένσκι, συγκρίνοντας την κάλυψη του Τύπου για τις διαρροές με «τηλεοπτικό σίριαλ».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος