Ζάμπια: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών μετά από υποψίες για εμπορική συναλλαγή με Κινέζο επιχειρηματία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ζάμπια, Στάνλεϊ Κακούμπο, παραιτήθηκε την Τρίτη μετά από υποψίες για εμπορική συναλλαγή με Κινέζο επιχειρηματία, ανακοίνωσε η προεδρία αυτής της νοτιοαφρικανικής χώρας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην εξουσία από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Stanley Kakubo ανέφερε σε επιστολή ότι παραιτείται μετά από «κακόπιστους ισχυρισμούς που σχετίζονται με επιχειρηματική συναλλαγή».

Πριν από την παραίτησή του, ένα βίντεο που δείχνει δύο άτομα να μετρούν στοίβες με χρήματα σε ένα τραπέζι έγινε viral στα social media.

Μια εικόνα ενός χειρόγραφου και υπογεγραμμένου σημειώματος δημοσιεύτηκε επίσης στο διαδίκτυο. Το σημείωμα αναφέρει μια κινεζική εταιρεία εξόρυξης και μια εταιρεία εξόρυξης της Ζάμπιας, υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες «αντάλλαξαν 100.000 δολάρια».

Τα ονόματα του Stanley Kabuko και ενός κ. Zang ήταν στο σημείωμα, αλλά δεν έγιναν αμέσως διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς από το AFP, ο Stanley Kabuko δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Οι κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται πολύ στη βιομηχανία εξόρυξης της Ζάμπιας, έναν από τους πυλώνες της οικονομίας αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας. Το Πεκίνο είναι ένας από τους κύριους εισαγωγείς χαλκού της Ζάμπια.

Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στη Λουσάκα, περισσότερες από 600 κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια στη Ζάμπια το 2022.

Η Κίνα έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της χώρας. Η Ζάμπια χρεοκόπησε το δημόσιο χρέος της το 2020 εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.

agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος