Τα ευρωτουρκικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής: Υπενθύμιση Μπορέλ στην Άγκυρα για Κυπριακό

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την Τουρκία εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα παρακολουθήσει προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο, προσπαθώντας να δοθεί ώθηση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στη Γενεύη. «Πιστεύω ότι αυτή είναι καλή ευκαιρία να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Ιουνίου ο Νίκος Δένδιας έθεσε εκ νέου στους ευρωπαίους ομολόγους του τις σαφείς θέσεις της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μαας, προτείνει επικαιροποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει σε ανάρτησή της στο τουίτερ: «Καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Eρντογάν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη».

«Συζητήσαμε την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, την COVID19, το εμπόριο και την τελωνειακή ένωση, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μετανάστευση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν» σημειώνει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος