Ζ. Μπορέλ: Η Ρωσία δεν περίμενε την αντίδραση της Δύσης (video)

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ η τραγωδία πρέπει να μας κάνει να πάρουμε μπρος.

Τόνισε πως πρέπει: «να καταλάβουμε ότι ο πολεμικός ορίζοντας έχει αρχίσει να φαίνεται πιο θολός. Αυτό μας θυμίζει ότι η τραγωδία, το κακό, ο πόλεμος, δεν σταματάνε ποτέ και ουσιαστικά αυτά που συζητάμε σήμερα είναι η σχέση μας με τη βία και τον πόλεμο. Τα συζητάμε χρόνια για να καταλάβουμε αν η Ευρώπη μπορεί να το νικήσει αυτό το πράγμα.

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε συνεχώς για την άμυνα και έχουμε συστήσει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ένα ταμείο ευρωπαϊκής άμυνας και γι’ αυτό κινητοποιούμαστε όλοι μαζί για να στείλουμε οπλισμό στην Ουκρανία.

Τις επόμενες ημέρες, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμείς θα πρέπει να ακονίσουμε ακόμα περισσότερα τα αντανακλαστικά μας και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ανταπόκριση, γιατί ένα μάθημα που πρέπει να μάθουμε από αυτή την εισβολή, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται στρατηγικά για τον εαυτό της, το περιβάλλον της και για τον κόσμο ολόκληρο.
Αυτό δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι το απαραίτητο.

Η Ευρώπη πρέπει να αντιδρά πιο γρήγορα σε θέματα ασφάλειας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το κάνει αυτό.
Πρέπει να σκεφτούμε τη λογοδότηση, την αντεπίθεση μπροστά σε αυτούς τος αντιπάλους, γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβουμε ότι για να κάνουμε ειρήνη θα πρέπει να είμαστε δύο, για να κάνουμε πόλεμο μπορεί να είναι μόνο ένας, αυτό είναι που μας λέει αυτή τη στιγμή ο κ. Πούτιν.
Γι’ αυτό και εμείς πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορέσαμε μέχρι τώρα να σταματήσουμε την εισβολή, αλλά αντιδράσαμε όλοι μαζί με ένα τρόπο που η Ρωσία δεν περίμενε.

Δείχνουμε στον κ. Πούτιν ότι δεν θα uυσιάσουμε την ελευθερία μας ή την ελευθερία των άλλων για δικούς μας προσωπικούς στόχους.
Από το 2007 που είμαι πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχα την ευκαιρία να πω δύο φορές στον κ. Πούτιν, την πρώτη μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, δεν θα εγκαταλείψουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της ειρήνης, μόνο και μόνο επειδή έχουμε κάποιες σχέσεις με τη Ρωσία και σύντομα πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία».

Επίσης δήλωσε ότι μέσα σε ένα 24ωρο έγινε εφικτός ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για να στείλουν βοήθεια, ενώ ανέφερε ότι τα μισά αποθέματα της τράπεζας της Ρωσίας είναι παγωμένα, ενώ για την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμoύ, τόνισε ότι θα προβλέπεται και κονδύλι για όπλα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος