Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ αποδοκιμάζει την απόφαση της Ρωσίας να προσθέσει πέντε κράτη – μέλη στον κατάλογο «μη φιλικών χωρών»

Array

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης στις 20 Ιουλίου 2022 να προσθέσει πέντε κράτη μέλη της ΕΕ – Ελλάδα, Δανία, Κροατία, Σλοβακία και Σλοβενία ​​– στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες θα εφαρμοστεί το μέτρο «Απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες ξένων κρατών» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Προσθέτει ότι η η ΕΕ θεωρεί τους ισχυρισμούς σχετικά με εχθρικές ενέργειες ως αβάσιμους και απαράδεκτους, καλώντας τη Ρωσία να ανακαλέσει όλες αυτές τις καταχωρήσεις.

Αυτή η απόφαση είναι ένα ακόμη βήμα της Ρωσίας προς τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της.

Το προηγούμενο διάταγμα για τη θέσπιση του καταλόγου των αποκαλούμενων «μη φιλικών» κρατών είναι ασυμβίβαστο με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις του 1961. Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να σεβαστεί πλήρως τη Σύμβαση της Βιέννης υπογραμμίζει ο κ.Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας ότι η ΕΕ συνεχίζει να καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και όλες τις άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των δικών της διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος