Υστέρηση στην παγκόσμια προσπάθεια για προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών διαπιστώνει η UNICEF

Με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής για την πορεία του προγράμματος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) ή Παγκόσμιων Στόχων που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη παράλληλα με την 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η UNICEF ανακοίνωσε ότι μόνο κατά το ένα τρίτο εκπληρώνονται οι στόχοι σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών σε σχέση με τον ορίζοντα του 2030 που έχει τεθεί από το ίδιο το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση με τίτλο «Πρόοδος στην παιδική ευημερία: δίνοντας προτεραιότητα στα δικαιώματα της παιδικής ηλικίας στην Ατζέντα 2030» της UNICEF αναφέρει ότι μόλις έντεκα χώρες όπου ζουν 150 εκατομμύρια παιδιά (το 6% του παγκόσμιου παιδικού πληθυσμού) έχουν καταφέρει να εκπληρώσουν το 50% των στόχων που σχετίζονται με την παιδική ηλικία. Με αυτό το ρυθμό, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά προβλέπει ότι μόνο περίπου 60 χώρες θα κατορθώσουν να φτάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 25% του παιδικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή, οι στόχοι δεν θα έχουν επιτευχθεί για σχεδόν 2 δισεκατομμύρια παιδιά στις υπόλοιπες 140 περίπου χώρες.

«Οι συνέπειες της αδυναμίας εκπλήρωσης αυτών των στόχων θα μετρηθούν σε παιδικές ζωές και σε όρους βιωσιμότητας για τον πλανήτη μας» προειδοποίησε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ.

Για να αναστραφεί αυτή η τάση και να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί θα πρέπει να σημειωθεί μια πρωτόγνωρη πρόοδος στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030 και γι’ αυτό το λόγο η UNICEF απεύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις όλων των κρατών να τοποθετήσουν σε περίοπτη θέση της ατζέντας τους τα δικαιώματα της παιδικής ηλικίας και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση αυτής της προόδου.

Για αυτό το σκοπό, «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τα κοινωνικά έξοδα σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία» λέει η επικεφαλής της UNICEF, που επισημαίνει επιπλέον ότι «είναι σημαντικό να προσαρμόσουν τους παγκόσμιους στόχους στην εθνική τους πραγματικότητα και ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές δυνατότητες καθώς και το πολιτικό και οικονομικό δυναμικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη βιώσιμων δράσεων που θα εγγυηθούν την επίτευξη των στόχων του προγράμματος SDG».

Για να καταλήξει ότι «μπορούμε να ανανεώσουμε και να επαναπροσανατολίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να κάνουμε τη Γη ένα μέρος πιο δίκαιο και υγιή για όλους. Όμως για αυτό το σκοπό, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει αναδειχθούν ως υπερασπιστές της παιδικής ηλικίας και να δώσουν προτεραιότητα στα δικαιώματα των παιδιών στις πολιτικές τους ατζέντες και στα προγράμματα των εθνικών τους προϋπολογισμών».   

Πηγή: Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος