Υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία και ξηρασία σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης

Απρίλιος και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο έχουν αρχίσει να καταγράφονται θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι του 2022 άφησε πίσω του συντρίμμια στην Ευρώπη, η οποία έζησε υψηλότατες θερμοκρασίες καθώς και τη χειρότερη ξηρασία της των τελευταίων 500 ετών. Η στάθμη του νερού στο 63% των ποταμών έπεσε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο ενώ, σφοδρές δασικές πυρκαγιές κυρίως στη νοτιοδυτική Ευρώπη κατέκαψαν 1.300.00 στρέμματα.

Όπως φαίνεται, όμως, τα χειρότερα έπονται το 2023, καθώς επανακάμπτει και το ΕΛ ΝΙΝΙΟ ένα περιοδικό φαινόμενο που ανεβάζει περαιτέρω τη θερμοκρασία. Η Ισπανία ήδη πλησιάζει τους 40 βαθμούς εν;v σε Ταϊλάνδη και Iνδονησία τους έχει υπερβεί.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Κλιματικής Υπηρεσίας-COPERNICUS, Σαμάνθα Μπέρτζες, αναφέρει πως: «Αναμένουμε, εφόσον επιβεβαιωθεί η έλευση του EL NINO, ότι τοι 2023 θα είναι πιθανά θερμότερο και όχι μόνο σε σχέση με το 2022».

Το ΕΛ ΝΙΝΙΟ εκδηλώνεται στον ισημερινό και επηρεάζει, κατά κύριο λόγο, εκείνες τις περιοχές ωστόσο βάσει στατιστικών από το παρελθόν αναμένεται να ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη

Ο Κώστας Λαγούβαρδος Μετεωρολόγος Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνει: «Έχουν ξεκινήσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ισπανία ήδη από το Μάρτιο . Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας, αν αυτές οι συνθήκες συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες πράγμα που αναμένεται να το δούμε, οι εποχικές προγνώσεις του επόμενο τρίμηνο μιλούν για ψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η κατάσταση η κατάσταση θα είναι δύσκολη Το καλοκαίρι σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης».

Η μέση θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμους κελσίου , όταν το όριο ασφαλείας που θέτει η επιστήμη δεν πρέπει να ξεπεράσει τον +1,5 βαθμό κάτι όμως που αναπόφευκτα θα συμβεί πριν το 2030 με απρόβλεπτα αποτελέσματα Το πιθανότερο είναι πώς οι καύσωνες και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα γίνουν οι κανονικότητα τις επόμενες δεκαετίες.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος