Υπουργός Δικαιοσύνης Ελβετίας: Μέτρα κατά της δευτερογενούς μετανάστευσης διαφορετικά ακυρώνεται το σύστημα του Δουβλίνου

Συντονισμένα μέτρα κατά της δευτερογενούς μετανάστευσης αλλά και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης στον χώρο Σένγκεν, ζήτησε μιλώντας στην εφημερίδα της Ζυρίχης Neue Zürcher Zeitung, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Κάριν Κέλερ Σούτερ ολοκληρώνοντας τα ταξίδια της στην Ελλάδα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χώρες τις οποίες η Ελβετία, όπως είπε, στηρίζει οικονομικά στα θέματα άσυλου.

Τόνισε ότι μόνο το 2% των μεταναστών που φτάνουν στη Βοσνία υποβάλλουν εκεί αίτηση για άσυλο, με τους περισσότερους να θέλουν να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν και υπό αυτήν έννοια η ΕΕ πρέπει να ενσωματώσει και να υποστηρίξει πιο στενά τα Δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών.

Σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα χώρα της ΕΕ και αν αυτή μπορεί να τηρήσει τη συμφωνία για τη μετανάστευση, η ελβετίδα υπουργός, υπογράμμισε, πως η  Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με το κόστος κοινωνικής πρόνοιας να επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό το κράτος. Αναφερόμενη στις συνομιλίες που είχε με τις ελληνικές αρχές, υποστήριξε πως ο Έλληνας Υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης της είπε, πως η Ελλάδα αγωνίζεται να παράσχει αρκετή υποστήριξη στους δικούς της ανθρώπους, ενώ εξέφρασε την διαφωνία της στο ζήτημα, ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην πραγματικότητα ισχύει και για τους πρόσφυγες. «Εάν μπορείτε να επιλέξετε σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θέλετε να ζήσετε ως πρόσφυγας, αυτή είναι η αρχή του τέλους του συστήματος του Δουβλίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που επέκρινε την Ελλάδα επειδή απλώς επέτρεψε σε πρόσφυγες να προχωρήσουν, τόνισε πως καταλαβαίνει την θέση του Υπουργού καθώς η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων έχει λάβει από την αρχή του έτους, 34.000 αιτήσεις ασύλου από αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το ήμισυ όλων των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία. «Αυτή η δευτερεύουσα μετανάστευση έχει γίνει τεστ αντοχής για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», είπε και συνέχισε λέγοντας, πως η Ελβετία μαζί με τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, απηύθυναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή ότι θα πρέπει να αποτρέπεται η δευτερογενής μετανάστευση, όπως και η παράνομη μετανάστευση στον χώρο Σένγκεν. «Εάν η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δεν λειτουργήσει, υπογράμμισε «δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία ταξιδιού εντός της Ευρώπης».

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα, όπου οι πρόσφυγες απωθούνται επανειλημμένα με τη βία και πως η ίδια εκτιμά το αίτημα για νομιμοποιημένη μετανάστευση η κα. Κέλλερ-Σούτερ τόνισε πως τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να προστατεύονται, με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν σήμερα νόμιμες οδοί πρόσβασης, με τη μορφή προγραμμάτων επανεγκατάστασης που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα οποία συμμετέχει και η Ελβετία. Εξέφρασε ωστόσο την δυσπιστία της  ως προς την πρόταση για πρόσθετες «νόμιμες οδούς» για τους μετανάστες. «Ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούσαν να συμφωνήσουν να αναλάβουν έναν ορισμένο αριθμό επιπλέον ατόμων, η πίεση θα παρέμενε τεράστια», επεσήμανε δε πως  «δεν υπάρχει τέλειο σύστημα μετανάστευσης αλλά τα άτομα από προγράμματα επανεγκατάστασης είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Σε σχέση με την εξέταση αιτήσεων ασύλου στην Ελβετία υπογράμμισε πως από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν επιλυθεί σχεδόν όλες οι παλιές νομικές υποθέσεις και να υφίστανται άλλες 130, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πάνω από 11.000. «Από τότε που εισαγάγαμε την ταχεία διαδικασία, μόνο το 10 % όλων των μεταναστών υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στα νότια σύνορα (της Ελβετίας). Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ήμασταν σε θέση να επαναπατρίσουμε το 40% των αιτούντων άσυλο που είχαν ήδη εγγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του Δουβλίνου» κατέληξε.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος