Υπόθεση Ναβάλνι: Νέες κυρώσεις κατά Βρετανών από τη Μόσχα

Η Ρωσία διεύρυνε σήμερα τις κυρώσεις της σε βάρος Βρετανών αξιωματούχων τους οποίους θεωρεί ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Ναβάλνι. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι εν λόγω Βρετανοί είναι «αυτοί που εμπλέκονται στην κλιμάκωση των αντιρωσικών κυρώσεων» και  απαγορεύει την είσοδό τους στη χώρα.

Η βρετανίδα πρεσβευτής στη Ρωσία Ντέμπορα Μπρόνερτ κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών για να της γνωστοποιηθεί η απόφαση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επιβάλει τον Οκτώβριο κυρώσεις σε επτά ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, που θεωρείται φίλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον φερόμενο ρόλο τους στη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι -ο γνωστότερος  αντίπαλος του προέδρου Πούτιν-αρρώστησε βαριά τον περασμένο Αυγουστο ενώ επέβαινε σε αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση για Σιβηρία. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται  στη Γερμανία. Σύμφωνα με δυτικά εργαστήρια, ο αντιπολιτευόμενος δηλητηριάσθηκε μ’ έναν νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novitcok, μια ουσία που είχε παρασκευασθεί από σοβιετικούς ειδικούς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ενώ πρόσφατα έρευνα μέσων ενημέρωσης επισήμανε ευθύνη της FSB στη δηλητηρίαση αυτή.

Οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν από την πλευρά τους οποιαδήποτε ευθύνη και αμφισβητούν ότι υπήρξε δηλητηρίαση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος