Υπόθεση Ασάνζ: Κορυφαία μέσα ενημέρωσης προτρέπουν τις ΗΠΑ να τερματίσουν τη δίωξή του

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τερματίσουν τη δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, έγραψαν τη Δευτέρα 28/11, κορυφαία αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκαν με τον ιδρυτή του WikiLeaks, λέγοντας ότι η υπόθεση εγείρει ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.

«Αυτή η κατηγορία δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και απειλεί να υπονομεύσει την Πρώτη Τροποποίηση της Αμερικής και την ελευθερία του Τύπου», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή τους οι συντάκτες και οι εκδότες των The Guardian, New York Times, Le Monde, Der Spiegel και El País.

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του Ασάνζ για 18 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας για κατασκοπεία, που σχετίζεται με τη δημοσίευση από το WikiLeaks εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων των ΗΠΑ και διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι είναι ένας ήρωας κατά του κατεστημένου που έγινε θύμα επειδή αποκάλυψε τη σύνδεση των Ηνωμένων Πολιτειών με διάφορα εγκλήματα και αδικήματα, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που αυτά τα μέσα ενημέρωσης συνεργάστηκαν στη δημοσίευση αποσπασμάτων από περισσότερα από 250.000 έγγραφα που έλαβε ο Ασάνζ στη λεγόμενη διαρροή «Cablegate».

Το υλικό διέρρευσε στο WikiLeaks από την τότε Αμερικανίδα στρατιώτη Τσέλσι Μάνινγκ, αποκαλύπτοντας την εσωτερική λειτουργία της αμερικανικής διπλωματίας σε όλο τον κόσμο. Τα έγγραφα αποκάλυψαν “διαφθορά, διπλωματικά σκάνδαλα και υποθέσεις κατασκοπείας σε διεθνή κλίμακα”, αναφέρει το κοινό έγγραφο.

Τον Αύγουστο, μια ομάδα δημοσιογράφων και δικηγόρων μήνυσε τη CIA και τον πρώην διευθυντή της, Μάικ Πομπέο, για ισχυρισμούς ότι η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ τους κατασκόπευε όταν επισκέφθηκαν τον Ασάνζ ενώ έμενε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία προτού τον σύρουν και τον φυλάκισαν το 2019 για παραβίαση των όρων εγγύησης. Έκτοτε παραμένει στη φυλακή του Λονδίνου, ενώ κρίνεται η υπόθεση έκδοσής του. Εάν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζει έως και 175 χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η νομική του ομάδα έχει στραφεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για να εμποδίσει την έκδοσή του, σε μια δικαστική μάχη που μαίνεται για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Η ανάρτηση δεν είναι έγκλημα», ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης στην επιστολή τους τη Δευτέρα.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος