Υπόθεση Ασάνζ: Έκκληση παρέμβασης προς την κυβέρνηση της Γερμανίας από την οικογένεια του

Τη γερμανική κυβέρνηση  καλεί  η οικογένεια του Τζούλιαν Ασάνζ να παρέμβει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να του ζητήσει να βάλει στο αρχείο τις ποινικές διώξεις σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου των  WikiLeaks.

Ο πατέρας και ο αδελφός του έδωσαν χθες Δευτέρα, συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ενώ τhn προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε την εντολή έκδοσης στις ΗΠΑ του κ. Ασάνζ, ο οποίος πρόκειται να ασκήσει έφεση.

Ο πενηντάρης Αυστραλός διώκεται από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 χρόνων κάθειρξης για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Η οικογένειά του και υποστηρικτές του τονίζουν πως πρόκειται για δημοσιογράφο και υπερασπιστή των ελευθεριών του Τύπου και της έκφρασης.

Τα δύο μέλη της οικογένειας του Τζούλιαν Ασάνζ προγραμμάτιζαν να έχουν χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη  συναντήσεις με Γερμανούς κοινοβουλευτικούς, μέλη ομάδας η οποία υποστηρίζει τον ιδρυτή του WikiLeaks. Ζητούν επίσης από το Βερολίνο να ασκήσει την επιρροή του στο NATO και να υπερασπιστεί την υπόθεση του ανθρώπου τους στην επικείμενη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία στα τέλη του μήνα.

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει καμία πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης της Γερμανίας σε δικαστική διαδικασία σε άλλη χώρα.

Ο δημοσιογράφος παραμένει τα τελευταία τρία χρόνια κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks πέρασε προηγουμένως επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε καταφύγει το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος