Υποψήφιος για πρόεδρος της Ιντερπόλ κατηγορούμενος για βασανιστήρια

Η Γενική Συνέλευσης της Ιντερπόλ στην Κωνσταντινούπολη πρόκειται να εκλέξει νέο πρόεδρο την Πέμπτη, μια θέση κυρίως τιμητική που θα διαρκέσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο ένας από τους δύο μόνο υποψηφίους, είναι στρατηγός και είναι κατηγορούμενος για βασανιστήρια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υποψηφιότητα του στρατηγού Nasser Ahmed Nasser Al-Raisi, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας των ΗΑΕ που ανταγωνίζεται τη Sarka Havrankova, σήμερα αντιπρόεδρο της Interpol για την Ευρώπη, αμφισβητείται από τον Οκτώβριο του 2020 από μια ομάδα 19 ΜΚΟ συμπεριλαμβανομένης της Human Rights Watch, η οποία σημείωσε ότι ήταν «μέλος ενός μηχανισμού ασφαλείας που στοχεύει συστηματικά την ειρηνική αντιπολίτευση».

«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η εκλογή του στρατηγού Al-Raisi θα έβλαπτε την αποστολή και τη φήμη της Interpol και θα επηρέαζε σοβαρά την ικανότητα του οργανισμού να εκτελεί την αποστολή του αποτελεσματικά», έγραψαν σε επιστολή τους στις 11 Νοεμβρίου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τρεις ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Marie Arena, προέδρου της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια σειρά από καταγγελίες για «βασανιστήρια» έχουν υποβληθεί σε βάρος του τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία, όπου εδρεύει η οργάνωση, καθώς και στην Τουρκία, χώρα υποδοχής της Γενικής Συνέλευσης της Ιντερπόλ.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος