Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και το Μπαχρέιν – Κατάργηση θεωρήσεων

Κύπρος-Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Συνάντηση με τον Βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Χαλίφα είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε στη 1μμ στο Παλάτι Γκουνταϊμπίγια, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Βασιλιά Χαμάντ μπιν Ίσα Χαλίφα, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Στη συνέχεια ανακρούσθηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Κύπρου και του Μπαχρέιν.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν παρακάθισαν σε συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τις διευρυμένες συνομιλίες ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις κυρίως σε ζητήματα που άπτονται του εμπορίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας, της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, του τουρισμού και της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν.

Συζητήθηκε, επίσης, η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή που επηρεάζει ιδιαίτερα και τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν την αμοιβαία στήριξη των δύο χωρών σε διεθνή φόρα.

`Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε εξάλλου πρόσκληση στον Βασιλιά του Μπαχρέιν να επισκεφθεί την Κύπρο.

Μετά τις συνομιλίες υπεγράφησαν Συμφωνία και Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και το Μπαχρέιν.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Δρ Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλζαγιάνι υπέγραψαν Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μπαχρέιν για την κατάργηση θεωρήσεων επί διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.

Η Συμφωνία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Μπαχρέιν και μέσω αυτής επιδιώκεται η διευκόλυνση των μετακινήσεων των υπηκόων τους που κατέχουν διπλωματικά, ειδικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια.

Ανάμεσα σε άλλα, η Συμφωνία προνοεί ότι οι υπήκοοι οποιουδήποτε εκ των Συμβαλλομένων Μερών, οι οποίοι κατέχουν έγκυρα διπλωματικά, ειδικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια, απαλλάσσονται από τις απαιτήσεις θεώρησης εισόδου, εξόδου, διέλευσης και παραμονής στην επικράτεια του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών κατά τη διάρκεια των 180 επόμενων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου τους, νοουμένου ότι δεν θα αναλάβουν εργασιακά καθήκοντα, είτε αυτοαπασχόλησης είτε ιδιωτικής δραστηριότητας, εντός της επικράτειας του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.

Προνοεί, επίσης, ότι οι υπήκοοι οποιουδήποτε εκ των Συμβαλλομένων Μερών, οι οποίοι κατέχουν εθνικά διπλωματικά ή ειδικά / υπηρεσιακά διαβατήρια και είναι μέλη διπλωματικής ή προξενικής αποστολής, δύνανται να εισέρχονται χωρίς θεώρηση στην επικράτεια του άλλου κράτους και να παραμένουν σε αυτή για τη διάρκεια της θητείας τους.

Υπεγράφη, επίσης, Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία.

Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και εκ μέρους του Μπαχρέιν από τον Υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Σέιχ Σαλμάν μπιν Χαλίφα Αλ-Χαλίφα, σκοπό έχει την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων και την ανάπτυξη οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους στους τομείς της βιομηχανίας, της οικοδομικής βιομηχανίας, της γεωργίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των δραστηριοτήτων στον τομέα των υδρογονανθράκων, της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, των επενδύσεων, των οικονομικών υπηρεσιών και της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Προς τον σκοπό αυτό προνοεί, επίσης, ανάμεσα σε άλλα, την ενθάρρυνση εξειδικευμένων οργανισμών, εταιρειών και φυσικών προσώπων να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας για την υλοποίηση και χρηματοδότηση έργων, καθώς και την ενθάρρυνση οικονομικής συνεργασίας για προώθηση κοινών έργων στα δύο κράτη.

Προνοεί, εξάλλου, για την παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στις επιχειρηματικές κοινότητες, καθώς και για την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, τεχνικών, φοιτητών και εκπαιδευόμενων σε σχετικούς τομείς.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και του Μνημονίου Συναντίληψης, ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος