Το «μεγάλο βήμα» προς την αποδοχή της ιατρικά υποβοηθούμενης ευθανασίας, έγινε στη Γαλλία με την έγκριση από την Εθνοσυνέλευση του νομοσχεδίου το οποίο ωστόσο πρέπει να περάσει και από τη δοκιμασία της Γερουσίας για να γίνει νόμος.
Με 305 ψήφους υπέρ και 199 κατά ξεκίνησε η κοινοβουλευτική διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2026.
Παράλληλα, εγκρίθηκε ομόφωνα και ξεχωριστό νομοθέτημα για την ενίσχυση της ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς τελικού σταδίου.
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει το νομοσχέδιο ως μια «ηθική απάντηση στην ανάγκη στήριξης των ασθενών και των πασχόντων με ισορροπία μεταξύ σεβασμού και προσωπικής αυτονομίας».
Στη δημόσια συζήτηση, ο όρος «υποβοηθούμενη ευθανασία» αποφεύγεται, με την κυβέρνηση να προτιμά να μιλά για «νόμο περί τέλους ζωής» ή για «βοήθεια σε ασθενείς που επιθυμούν να πεθάνουν».
Ποιoς αποφασίζει
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η επιλογή απευθύνεται σε ενήλικους που διαθέτουν γαλλική υπηκοότητα και πάσχουν από σοβαρή, ανίατη, προχωρημένη ή τελικού σταδίου ασθένεια, η οποία να είναι μη αναστρέψιμη.
Ο ασθενής επιλέγει γιατρό. Ο γιατρός προχωράει σε συλλογική διαδικασία με συμμετοχή (κατά ελάχιστο) ενός ειδικευμένου στην αρρώστια γιατρού ενώ απαιτείται η γνώμη φαρμακολόγου, ψυχολόγου και άτομο της εμπιστοσύνης του ασθενή. Στο τέλος, ο γιατρός αποφασίζει μόνος του.
Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από την προεδρική πλειοψηφία, τους συμμάχους της και τα περισσότερα κόμματα της Αριστεράς. Αντίθετα, οι περισσότεροι βουλευτές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς το καταψήφισαν, γεγονός που προϊδεάζει για τη συνέχεια στη Γερουσία.
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, γνωστός για τις καθολικές του πεποιθήσεις, δήλωσε ότι θα απείχε από την ψηφοφορία αν ήταν βουλευτής.
Η παθητική και ενεργητική ευθανασία ανά την Ευρώπη
Η Γαλλία επιτρέπει ήδη την παθητική ευθανασία όπως η απόσυρση μηχανικής υποστήριξης, καθώς και τη βαθιά φαρμακευτική καταστολή σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ωστόσο, οι ασθενείς που επιθυμούν ενεργή υποβοήθηση αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε χώρες όπως το Βέλγιο ή η Ελβετία που απαγορεύει την ενεργητική ευθανασία, επιτρέπει ωστόσο την υποβοηθούμενη από τη δεκαετία του 1940.
Στην Ολλανδία και το Βέλγιο, η ενεργητική ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες από το 2002 και έχουν επεκταθεί ακόμα και σε ανήλικους κάτω των 12 ετών, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το Λουξεμβούργο ακολούθησε το 2009, ενώ η Αυστρία και η Ισπανία ψήφισαν αντίστοιχους νόμους το 2022 και το 2021.
Η Πορτογαλία ενέκρινε τη νομιμοποίηση της ευθανασίας το 2023, όμως η εφαρμογή της καθυστερεί μετά από ενστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος