ΥπΕξ Βατικανού: Ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσής του πολέμου στην Ουκρανία – Κίνδυνος μοιραίας πυρηνικής “παρέκκλισης”

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Corriere della Sera δημοσιεύει συνέντευξη στον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, “επικεφαλής της διπλωματίας της Αγίας Έδρας” και “ο στενότερος συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου”.

Η συνέντευξη έρχεται ως ακολουθία της στάσης του Ποντίφικα Φραγκίσκου και στη διαμάχη που ξεκίνησε από τη στιγμή που ο ίδιος, σε συνέντευξη στην Ελβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση RSI, μίλησε για το θάρρος του να υψώσει κανείς “λευκή σημαία, να διαπραγματευτεί”, κάτι που προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις από πλευράς του Κιέβου.

Ο Παρολίν σημείωσε πως “η έκκληση του Ποντίφικα είναι να δημιουργηθούν ‘οι συνθήκες για μια διπλωματική λύση προς αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης’ ”, κάτι που “δεν είναι ευθύνη μόνο ενός από τα μέρη, αλλά και των δύο”. 

“Ο Άγιος Πατέρας” συνεχίζει ο Παρολίν “εξηγεί ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι αδυναμία, αλλά είναι δύναμη. Δεν είναι παράδοση, αλλά είναι θάρρος” και ισχύει “για την Ουκρανία, όπως ισχύουν για τους Αγίους Τόπους και για τις άλλες συγκρούσεις που βάφουν τον κόσμο με αίμα”.

Ο ΥπΕξ της Αγίας Έδρας ξεκαθαρίζει επίσεις πως “δεδομένου ότι πρόκειται για αποφάσεις που εξαρτώνται από την ανθρώπινη βούληση, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να καταλήξουμε σε διπλωματική λύση” ενώ υπογράμμισε πως “η Αγία Έδρα ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου (στην Ουκρανία)” εφόσον “η άνοδος του επιπέδου της σύγκρουσης, η έκρηξη νέων ένοπλων συγκρούσεων, ο αγώνας δρόμου για επανεξοπλισμό είναι δραματικά και ανησυχητικά μηνύματα υπό αυτή την έννοια”. 

Διερωτώμενος από τον δημοσιογράφο, ο Παρολίν τόνισε πως οι δύο κύριοι πόλεμοι – Ουκρανία και Μέση Ανατολή – “έχουν σίγουρα ως κοινό σημείο το γεγονός ότι έχουν επεκταθεί επικίνδυνα πέρα από κάθε αποδεκτό όριο, ότι δεν καταφέρνουμε να τους λύσουμε, ότι έχουν επιπτώσεις σε διάφορες χώρες και ότι δεν μπορούν να βρουν λύση χωρίς σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ανησυχώ για το μίσος που δημιουργούν. Πότε θα επουλωθούν ποτέ τέτοιες βαθιές πληγές;”

Τέλος, η σκέψη πήγε και στο σενάριο η κλιμάκωση να φτάσει στον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης, ένα ατύχημα στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πάπας. Ο Παρολίν απαντά πως “ο κίνδυνος μιας μοιραίας πυρηνικής ‘παρέκκλισης’ δεν απουσιάζει” και εξέφρασε την ελπίδα “ότι πρόκειται για στρατηγική προπαγάνδα και όχι για ‘προειδοποίηση’ για κάτι πραγματικά πιθανό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος