ΥΠΕΞ Ουκρανίας: «Υπήρξαν φορές που ήθελα να γρονθοκοπήσω τον Ρώσο ομόλογό μου»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα, πως υπήρξαν περιπτώσεις που τον είχε καταλάβει η επιθυμία να «γρονθοκοπήσει» τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, ειδικά κατά τις συνομιλίες στο αρχικό στάδιο της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

Έκανε την παραδοχή αυτή σε απόσπασμα ωριαίας συνέντευξης που παραχώρησε σε μπλόγκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε για πολλά και διάφορα, από τη μαγειρική ως τα χόμπι, περνώντας από το ουκρανικό ποδόσφαιρο.

Όταν του ζητήθηκε να πει, κατά τη διάρκεια μέρους της συνέντευξης στο οποίο του υποβάλλονταν ερωτήσεις με καταιγιστικό ρυθμό, ποιες ήταν οι πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις που χρειάστηκε να κάνει ποτέ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απάντησε: «Οι πιο δύσκολες συνομιλίες είναι αυτές κατά τις οποίες αισθάνεσαι πως αυτό που θες είναι να πας και να ρίξεις γροθιά στο πρόσωπο του απέναντί σου, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις».

«Μπορώ να πω ότι μου συνέβη δυο-τρεις φορές. Μια περίπτωση ήταν με τον Λαβρόφ, στην Αττάλεια, την άνοιξη του 2022», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας διεξήγαγαν αρκετούς γύρους συνομιλιών τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022. Αρχικά οι συναντήσεις γίνονταν κοντά στα σύνορα Ουκρανίας/Λευκορωσίας, κατόπιν στην Τουρκία.

Ο κ. Κουλέμπα δήλωνε την εποχή πως οι συνομιλίες στην Τουρκία ήταν δύσκολες. Αφορούσαν κυρίως το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Δεν κλείστηκε συμφωνία και ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις δεν επαναλήφθηκαν.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει πως απορρίπτει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα προτού τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τα εδάφη της χώρας του που έχουν καταλάβει, χονδρικά περί το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει από την πλευρά του διατεθειμένος να διεξαγάγει συνομιλίες, διαμηνύει όμως πως αυτή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα έκρινε πως οι δηλώσεις του κ. Κουλέμπα δείχνουν ότι η ουκρανική ηγεσία είναι εντελώς ακατάλληλη για τον ρόλο. «Αυτό είναι το πρόβλημα: αμόρφωτοι, επιθετικοί άνθρωποι στρατολογήθηκαν υποτίθεται για να υπηρετήσουν ως υπουργοί προκειμένου να καταστρέψουν την Ουκρανία για αμερικανικά χρήματα», είπε η κυρία Ζαχάροβα στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια. Η εκπρόσωπος διερωτήθηκε σαρκαστικά μήπως ο κ. Κουλέμπα θα ήταν καλύτερο να πάει σε ρινγκ «ελευθέρας πάλης» αντί για το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος