ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: Η ΕΕ να μην εισάγει το πρόβλημα της μετανάστευσης αλλά να βοηθήσει

“Η Ουγγαρία βασίζεται στην υποστήριξη της Αυστρίας στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης και στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών στη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του.

Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg, ο Péter Szijjártó είπε ότι έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις για να διασφαλίσει την επιτυχία της εκ περιτροπής προεδρίας της Ουγγαρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Αυτή η σειρά διαβουλεύσεων ξεκίνησε στη Βιέννη επειδή μπορεί να υπολογίσει σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη της Αυστρίας σε δύο σημαντικούς στόχους για την ουγγρική προεδρία και για το ουγγρικό εθνικό συμφέρον, συγκεκριμένα: στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην προσπάθεια που γίνεται για επιτάχυνση της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, πρόσθεσε ο Ούγγρος αξιωματούχος.

Για την παράνομη μετανάστευση επισήμανε: «Εάν η χώρα δεν είχε ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ, πολλοί από τους 100.000 παράνομους μετανάστες που σταμάτησαν στα σύνορα με την Ουγγαρία θα ζούσαν όλοι εδώ στην Ευρώπη, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ασφάλεια, αυξάνοντας την απειλή της τρομοκρατίας και επιτείνοντας τον κίνδυνο των διπλών κοινωνιών. Στόχος της Ουγγαρίας είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία να σέβεται επιτέλους το διεθνές δίκαιο που επιτρέπει στους πρόσφυγες να παραμείνουν προσωρινά στην πρώτη ασφαλή χώρα, τόνισε ο υπουργός.

Ο Péter Szijjártó υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία, ως η πρώτη ασφαλής χώρα, επιτρέπει την είσοδο σε όλους όσους καταφεύγουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα, όσοι έρχονται από τον Νότο, πολύ μακριά, δεν έχουν το δικαίωμα να μπουν, γιατί πέρασαν από τουλάχιστον 3-5 ασφαλείς χώρες.

Mόνο οι Ούγγροι έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ποιον θα αφήσουν και με ποιον είναι διατεθειμένοι να ζήσουν, τόνισε ο πολιτικός, ο οποίος πρόσθεσε: Πρέπει να γίνει μια ριζική πολιτική αλλαγή στις Βρυξέλλες, ώστε η ΕΕ να μην εισάγει το πρόβλημα, αλλά να βοηθήσει λύσει τα προβλήματα που αφαιρέθηκαν.

Υπό αυτή την έννοια, υπενθύμισε ότι ο πληθυσμός της Αφρικής αυξάνεται εξαιρετικά γρήγορα και γι’ αυτό η Ευρώπη δεν πρέπει να εμπνεύσει τους Αφρικανούς να μετεγκατασταθούν, αλλά μάλλον να τους βοηθήσει να παραμείνουν στη θέση τους μέσω επενδύσεων, ανάπτυξης και κατάρτισης.

Η Ουγγαρία κάνει ακριβώς αυτό, υποστηρίζει την ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών με αρκετά 10 εκατομμύρια δολάρια, προσφέρει υποτροφίες για χιλιάδες Αφρικανούς φοιτητές, σημείωσε ο Péter Szijjártó.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Péter Szijjártó τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια νέα ώθηση και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να την δώσουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ενταχθούν αυτές οι χώρες στην ΕΕ, περισσότερο από ό,τι χρειάζονται για να γίνουν μέλη, επομένως ο ρυθμός ένταξης πρέπει να επιταχυνθεί, αυτός είναι ένας από τους στόχους της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ, είπε ο επικεφαλής της Ουγγρικής διπλωματίας.

Πηγή: Rador.ro

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος