ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Κόκκινη γραμμή ο εκτοπισμός προσφύγων από τη Ράφα, όμως αν χρειαστεί, θα δούμε την κατάσταση με ανθρωπιά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι επανέλαβε το Σάββατο ότι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας παραμένει απαράδεκτος, όμως αν προκύψει κρίση, η χώρα του θα αντιμετωπίσει τους αμάχους ανθρώπινα.

«Δεν είναι πρόθεσή μας να παρέχουμε ασφαλείς περιοχές ή εγκαταστάσεις, αλλά αναγκαστικά, αν χρειαστεί, θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με την ανθρωπιά που είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, θα θεωρηθεί ως κόκκινη γραμμή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Αίγυπτος προετοιμάζει μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους σε περίπτωση που μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα προκαλούσε κάποια μαζική έξοδο πέρα από τα σύνορα.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει προχωρήσει σε τέτοιες προετοιμασίες. «Αυτό είναι απλά μια εικασία. Ασχολούμαστε συνεχώς με τη συντήρηση στα σύνορά μας, οπότε νομίζω ότι το πρακτορείο βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για το τι συνιστούν αυτές οι δραστηριότητες», είπε ο Σούκρι σχολιάζοντας την κατασκευαστική δραστηριότητα που παρατηρείται στα σύνορα.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης της περιοχής του Βόρειου Σινά δήλωσε χθες Σάββατο ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν μια ζώνη επιμελητείας για να διαχειριστούν ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης για φορτηγά, αποθήκες, διοικητικά γραφεία και καταλύματα για τους οδηγούς.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος